Under 2020 har tusentals vittnesmål från barn och unga, tjej- och kvinnojourer, yrkesverksamma inom barn- och elevhälsan gjort det smärtsamt tydligt hur nätporren inspirerar barn att kopiera det de ser. I rapporten ”Ett år med unga relationer” berättar tjejer, och killar i samkönade relationer, hur killar kopierar och tvingar sig till våldshandlingar som de sett i nätporren; bland annat “strypsex”, “rough anal” och “deep throating”. Barnmorskor rapporterar om skador i flickors underliv från “hårt sex”.
För att vända utvecklingen måste vi begränsa tillgången till våldsporr för barn och unga.
Nätporr ett problem
2020 blev Com Hem blev först ut med att erbjuda gratis webbfilter till barn. Fler teleoperatörer har följt efter och vi tror att majoriteten av företagen i branschen kommer i kapp i år, då operatörerna håller med om att barns fria tillgång till nätporr är ett problem och att barnskyddet brister.
För att vända utvecklingen måste vi begränsa tillgången till våldsporr för barn och unga.
Under 2020 började stora digitala plattformar ta sitt ansvar för barnskydd och flera betalnings- och kreditbolag har avslutat samarbetet med porrsajten Pornhub, beroende på återkommande övergreppsmaterial på barn. Det är positivt, men mer behöver hända.
Sex- och relationsundervisning i skolan måste bli skarpare, där pornografi självklart ska diskuteras och granskas, vilket Skolverket och utbildningsminister Anna Ekström avvisar. Det behöver även införas åldersanpassade porrkritiska samtal i skolan och bland föräldrar, på samma sätt som vi sedan länge har arbetat förebyggande med alkohol och tobak.
Lagar tar tid
Lagstiftningsprocesser måste komma igång, men de tar tid och skyddar inte barnen här och nu. Därför har vi under hösten fört samtal med flera av de stora teleoperatörerna bland annat om vikten av gratis webbfilter som är lätta att aktivera och inte blockerar HBTQI-information och sexualupplysningssajter. Likaså information till föräldrar, så de vet om att webbfilter finns när abonnemang tecknas för barn.
Äntligen pågår en debatt om den våldsamma nätporrens påverkan på barn och unga – men vi är nöjda först den dagen då teleoperatörerna frågar samtliga kunder om det finns barn hemma, om man ska aktivera ett gratis webbfilter direkt, och man vill ha information om man pratar med barn om våld och porr på nätet.
För att på allvar skydda barn på nätet, behöver alla aktörer komma ikapp sin samtid. Gratis webbfilter till alla abonnemang riktade till barn är därför en hygienfaktor.
Ann-Sofie Alm (M), riksdagsledamot
Helena Vilhelmsson (C), riksdagsledamot
Roland Utbult (KD), riksdagsledamot
Ulrica Westerlund (L), vice ordförande Liberala kvinnor
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.