Jahja Zeqiraj (D), ordförande fastighetsnämnden i Göteborg.
Jahja Zeqiraj (D), ordförande fastighetsnämnden i Göteborg.

Nya Skanstorget bra för göteborgarna

Genom att utveckla Skanstorget med fler bostäder, kommersiella verksamheter och förskola skapar vi både liv, fler funktioner, mötesplatser och förutsättningar för fler att nyttja platsen, skriver Jahja Zeqiraj (D).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Fastighetsnämnden är övertygad om att det går att skapa en målpunkt som är så mycket mer än den parkeringsplats som finns i dag på Skanstorget. I framtiden ska torgets besökare såväl som göteborgare hitta kopplingar till det förflutna.

Uppdraget från kommunfullmäktige till fastighetsnämnden, och andra stadsbyggande förvaltningar, är tydligt. Bostadsbristen ska byggas bort. Vi gör mycket i den riktningen, men behöver göra mer, dessutom i en allt högre takt för att lyckas med givet uppdrag.

Vi behöver addera nya värden

En enig fastighetsnämnd gav i maj uppdraget till fastighetskontoret att starta arbetet med att bevara, utveckla, och stärka en av stadens mest glömda platser, Skanstorget. Fastighetsnämnden vill tillgängliggöra Skanstorget för människor, vi menar att platsen ska bevaras och de kulturella värdena ska vårdas, Skanstorget har stora värden i dag, vi behöver addera nya och för vår tid anpassade värden för att möta en växande stads behov. Om vi inte utvecklar en plats kan vi inte heller bevara densamma.

ANNONS

Markanvisningstävlingen statuerar ett skinande exempel för hur göteborgare på ett meningsfullt sätt kan påverka stadens utveckling i ett tidigt skede.

I syfte att kunna förverkliga givna uppdrag från fastighetsnämnden testar vi ett historiskt, unikt, direktdemokratiskt och transparent inslag, en helt ny metod för en mer meningsfull demokratisk stadsplanering, den första i sitt slag i Norden. Hittills är det över 3700 göteborgare som röstat på sitt favoritförslag. Markanvisningstävlingen statuerar ett skinande exempel för hur göteborgare på ett meningsfullt sätt kan påverka stadens utveckling i ett tidigt skede.

Yttersta ansvaret

Skanstorget ligger i Majorna- Linné, en stadsdel som i många år kämpat med både brist på bostäder och förskolor. Som politiker och ordförande för fastighetsnämnden, med det yttersta ansvaret för Göteborgs utveckling, måste jag och fastighetsnämnden göra det vi kan för att skapa förutsättningar för de behov som göteborgarna har. Vi är fullt medvetna om att Skanstorget ligger i ett mycket attraktivt och centralt läge i Göteborg, därför vill vi att fler göteborgare ska kunna nyttja ett Skanstorg präglat av en större omsorg än det vi sett hitintills.

Fastighetsnämnden och jag som dess ordförande gläds åt det engagemang som finns och att det är tusentals göteborgare som vill vara med att utveckla Göteborg och Skanstorget tillsammans med oss, för det är tillsammans som vi bygger vårt fantastiska Göteborg.

Jahja Zeqiraj (D)

ANNONS

fastighetsnämndens ordförande i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS