Det skadar Göteborg om ni tänker sitta passiva och skylla på regeringen hela vägen till nästa val. Snälla, försök minnas vad ni lovade väljarna om välfärden – och agera för att visa att det inte bara var tomma ord, skriver debattörerna.
Det skadar Göteborg om ni tänker sitta passiva och skylla på regeringen hela vägen till nästa val. Snälla, försök minnas vad ni lovade väljarna om välfärden – och agera för att visa att det inte bara var tomma ord, skriver debattörerna.

Ni måste sluta drömma om mer pengar från regeringen

Företrädarna för S, V och MP visar i sin replik återigen att de inte tänker ta ansvar och omprioritera pengar till förskolans akuta behov. Det är barnen och personalen som får betala priset när de rödgröna sitter passivt och drömmer om mer pengar från regeringen, skriver fyra politiker för den borgerliga oppositionen.

ANNONS
|

Slutreplik

16/12 Lägg pajkastningen åt sidan och sätt barnens bästa först

7/12 Vi vill rädda förskolan från de rödgrönas nedskärningar

Det är samma ”strategi” som de använt under 2023 med förödande konsekvenser för både förskola och grundskola. Visst kan man ropa på ännu mer pengar från regeringen, men några ytterligare stora belopp kommer sannolikt inte ramla ner från himmelen i närtid. För regeringen finns just nu större behov inom sjukvården i regionerna och inflationen behöver hållas tillbaka.

I Göteborg behöver Göteborgs kommunala politiker ta sitt ansvar och på bästa sätt använda de faktiska pengar som staden har att tillgå. Som sagt finns det över 40 miljarder kronor att fördela till stadens verksamheter. Förskolan behöver akut 135 miljoner kronor. För oss är det självklart att nu agera.

ANNONS

Kostsamma symbolsatsningar

Göteborgs stad kan under 2024 leva utan alla kommunikatörer, nya klimatanpassningssamordnare, arbetstidsförkortningar, allsköns utredningar, temporära torg och plaskdammar till ”fattiga”. Till exempel. Det finns pengar att hämta genom att avbryta de kostsamma symbolsatsningar som V och MP förhandlat till sig, eller åtminstone vänta med dem till 2025 eller 2026. I vårt budgetförslag har vi dragit ner anslagen till de tekniska nämnderna för att ha möjlighet att finansiera välfärden. Det är denna typ av omfördelning som vi nu uppmanar de rödgröna att göra.

Debattörerna hävdar att den föreslagna satsningen från M, D, L och KD om att ge fler timmar i förskolan för barn vars föräldrar inte jobbar skulle kosta upp mot 100 miljoner kronor och inte vara finansierad. Kostnaden är vad förvaltningen uppskattade för ett helår om det omfattade alla barn och gällde 30 timmar i veckan. Men vår satsning är anpassad efter det ekonomiska läget och barnens behov. Det gäller barn i åldrarna 4 – 5 år, 25 timmar i veckan och med införande andra halvan av 2024, varför det bara blir en halvårseffekt. Satsningen är fullt finansierad och vi vill nu tillskjuta ytterligare 135 miljoner kronor.

Vi krokar gärna arm för barnens bästa, men vi vill göra det genom konkreta beslut som här och nu hjälper förskolan

För oss är det självklart att prioritera resurser till förskolan där grunden läggs för en lyckad skolgång och ett tryggare Göteborg. Alla barn får en bättre miljö och en bättre start i mindre barngrupper och med fler förskolelärare. Nedmonteringen av förskolan måste få ett slut.

ANNONS

Vi krokar gärna arm för barnens bästa, men vi vill göra det genom konkreta beslut som här och nu hjälper förskolan. Inte genom att gemensamt drömma om mer pengar från regeringen någon gång i framtiden. Det skadar Göteborg om ni tänker sitta passiva och skylla på regeringen hela vägen till nästa val. Snälla, försök minnas vad ni lovade väljarna om välfärden – och agera för att visa att det inte bara var tomma ord.

Jessica Blixt (D), andre vice ordförande i förskolenämnden

Sofie Gyllenwaldt (M)ledamot förskolenämnden

Lotta Nachemson (L) ledamot förskolenämnden

Kristina Norén Lallo (KD) ersättare förskolenämnden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS