Migrationsminister Morgan Johansson har meddelat Ekot i Sveriges Radio att man inte planerar att se över regelverket. Debattörerna uppmanar nu till solidaritet gällande de grupper som riskerar att drabbats hårdast av krisens ekonomiska följder.
Migrationsminister Morgan Johansson har meddelat Ekot i Sveriges Radio att man inte planerar att se över regelverket. Debattörerna uppmanar nu till solidaritet gällande de grupper som riskerar att drabbats hårdast av krisens ekonomiska följder. Bild: Tove Eriksson/TT

Nej, inte bara arbetskraftsinvandrare som drabbas

Jonas Andersson påstår att bara arbetskraftsinvandrare drabbas när jobben uteblir i spåren av coronakrisen. Det stämmer inte, skriver bland andra Eliot Wieslander från organisationen Läkare i Världen i en slutreplik.

ANNONS
|

Slutreplik

6/4 Omöjligt att kräva permanent uppehållstillstånd för alla

3/4 Vi måste skydda de med tillfälliga uppehållstillstånd

I fredags publicerade vi, tio representanter för organisationer ur det svenska civilsamhället, en artikel där vi uppmanade till en översyn av regelverket, för att ge tillfällig respit till de människor med tillfälliga uppehållstillstånd som nu förlorar jobbet i coronakrisens spår. Att förlora jobbet medför risken att bli av med sina möjligheter att stanna i Sverige och inte minst – att uppfylla kraven för att återförenas med sin familj, för barn att leva i trygghet med sina föräldrar. Detta medför stor osäkerhet och en överhängande risk för ohälsa. Människor som riskerat allt och slitit hårt för en ljusare framtid för sig och sina familjer ser nu dessa möjligheter gå om intet.

ANNONS

Tillfälliga uppehållstillstånd drabbas

I sin replik tycks Jonas Andersson mena att bara arbetskraftsinvandrare påverkas av coronakrisen. Det stämmer inte. Även för skyddsbehövande är regeln sedan 2016 att de enbart beviljas tillfälliga uppehållstillstånd, förenade med exempelvis försörjningsvillkor för att få rätt att återförenas med din familj.

Jonas Andersson har rätt i att vi länge har krävt att permanent uppehållstillstånd åter ska bli norm för de människor som får uppehållstillstånd i Sverige. Detta eftersom trygghet och långsiktighet är bättre både för individen och samhället, och familjeåterförening är en mänsklig rättighet. Vi utnyttjar inte coronakrisen som hävstång för våra argument – men krisen visar på ett alltför tydligt vis varför tillfälliga uppehållstillstånd är fel väg att gå. Det är i grunden inhumant, och kommer med villkor som under denna kris dessutom blir omöjliga för många att uppfylla.

När människor förlorar inkomster och framtidsutsikter går risken för ohälsa och suicid upp.

Vi står inför en katastrof. Människor dör av viruset och ytterligare många liv kommer att släckas i spåren av pandemin. När människor förlorar inkomster och framtidsutsikter går risken för ohälsa och suicid upp. Våra organisationer möter dagligen de som lever med denna risk.

Nu behövs solidariteten

Precis som samhället har vidtagit åtgärder för att skydda dem vars arbetsplatser stänger och vars kunder utebliver, behöver också människor med tillfälliga uppehållstillstånd vårt stöd nu.

ANNONS

Det sägs att krisen tar fram det bästa i oss. Vi uppmanas att visa solidaritet genom att stötta vår lokala krog eller hjälpa vår åldrade granne att handla. Vår uppmaning och önskan är att denna solidaritet även omfattar några av de grupper som riskerar att drabbats hårdast av krisens ekonomiska följder.

Eliot Wieslander, generalsekreterare Läkare i Världen

Elin Liss, tf generalsekreterare, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF)

Hannah Kroksson, generalsekreterare LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer

Mohamed Ibrahim, generalsekreterare Islamic Relief Sverige

Deidre Palacios, förbundsordförande RFSL

Jêran Rostam, förbundsordförande RFSL Ungdom

Jamie Bolling, projektledare, Disabled Refugees Welcome

Zozan Inci, Nationell Projektledare, Barn och unga i migration, Fryshuset.

Liam Sallmander, Projektledare, Tillsammans för Sverige, en del av Fryshuset.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS