Då duger det inte att, som Gröna Studenter gör, föreslå oprövade idéer. Att pumpa ut närmare 90 000 000 000 kronor i ekonomin när experter redan varnar för hyperinflation är inte genomtänkt, skriver debattörerna.
Då duger det inte att, som Gröna Studenter gör, föreslå oprövade idéer. Att pumpa ut närmare 90 000 000 000 kronor i ekonomin när experter redan varnar för hyperinflation är inte genomtänkt, skriver debattörerna. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nej, fantasiförslag om helikopterpengar räddar inte Göteborgs företag

När Gröna Studenter föreslår att regeringen ska ge alla 10 000 kronor, visar de att de har missförstått grundproblemet - som inte är att människor saknar pengar utan att de inte vågar konsumera. Förslaget skulle rent av skada ekonomin, skriver bland andra Christoffer Heimbrand, riksordföranden Liberala studenter.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

20/3 Ge alla medborgare 10 000 kronor för att klara Coronakrisen

Gröna Studenter skriver i en debattartikel att den mest effektiva åtgärden för att klara coronakrisen är att ge alla medborgare 10 000 kronor rakt ner i fickan. Men problemet är inte att människor saknar pengar, utan att man inte vågar konsumera som tidigare. Inte nog med att de missförstår grundproblemet, Gröna Studenters förslag kan också skada ekonomin ytterligare.

De ekonomiska konsekvenserna av det nya coronaviruset risker att bli enorma. Företagare går på knäna när restauranger och hotellrum står tomma.

Förvärra den ekonomiska situationen

Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden, har varnat för att Sveriges åtgärder mot smittspridningen kan förvärra den ekonomiska situationen. Depression, massarbetslöshet och hyperinflation kan stå för dörren, menar hon.

ANNONS

Då duger det inte att, som Gröna Studenter gör, föreslå oprövade idéer. Att pumpa ut närmare 90 000 000 000 kronor i ekonomin när experter redan varnar för hyperinflation är inte genomtänkt.

För några veckor sedan hånade många miljöpartister Moderaternas försök att rädda flygindustrin genom att snabbt avskaffa flygskatten. Problemet var då inte att flygbiljetterna blivit för dyra, utan att att intresset för resande hade minskat i coronavirusets fotspår. I sin debattartikel lyckas Gröna Studenter med samma logiska kullerbytta.

Får inte gå för långt

Det är sant att företagens bekymmer till stor del handlar om minskad efterfråga. Men grundproblemet är inte att människor saknar pengar, utan att man inte vågar konsumera som tidigare.

Att människor är försiktiga för att minska smittspridningen är i grunden bra, men ska vi ha ett levande lokalt näringsliv framöver får det inte gå för långt.

Mycket kan och behöver göras för att underlätta för företagen. Att Göteborgs uteserveringar redan under helgen har öppnat är ett exempel på vad snabbfotade politiker kan göra.

Det är sådana lyhörda och konkreta åtgärder som behövs framöver - inte fantasiförslag utan grund i verkligheten.

Christoffer Heimbrand, riksordförande Liberala Studenter

Claes Ekstrand, ordförande Liberala Studenter Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS