Nedlåtande syn på näringslivets engagemang i förorterna

Tre företrädare för ”Nätverket för likvärdig skola” uttrycker sig nedlåtande om att näringsliv och andra icke-offentliga aktörer frivilligt samverkar med Göteborgs stad för att motverka segregering, öka människors självförsörjningsgrad samt att förbättra tryggheten i utsatta bostadsområden. Det är ett tråkigt utfall och ett onödigt ifrågasättande, skriver Anders G Johansson och Rudolf Antoni.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

7/4 Utsatta områden ska inte stöttas med välgörenhet utan med social reformer

Såväl Göteborgs som Sveriges problem med ett växande utanförskap och ökande kriminalitet är omfattande. Det är problem som det inte finns någon enskild, enkel lösning på. Det är inte heller problem som kan bemästras av en enskild kommun. Det är svårigheter som behöver hanteras i samverkan mellan myndigheter, kommuner och andra samhälleliga aktörer.

Viktigt ansvar

Med det sagt ifrågasätter vi naturligtvis inte betydelsen av en väl fungerande skola. Skolan är ett fundamentalt viktigt ansvar som åligger både stat och kommun. Rätt fungerande kan den göra skillnad som fantastisk möjliggörare för unga människor, oavsett ursprung och bostadsort, att utveckla och nå sin potential. Vi välkomnar verkningsfulla initiativ och åtgärder som syftar till att återupprätta den svenska kunskapsskolan. Att skolan förmår att tillgodose ett alltmer kvalificerat näringsliv med välutbildad arbetskraft är en ödesfråga. Ett misslyckande skulle hota svensk konkurrenskraft och i förlängningen den svenska välfärden så som vi känner den.

ANNONS

Skolan är dock inte en isolerad ö. Att unga människor lyckas fullfölja sin skolgång med godkända resultat och utvecklas till att bli integrerade samhällsmedborgare beror inte bara på det viktiga som sker i klassrummet. Det handlar om att med välordnade bostadsmiljöer ge eleven trygghet och förutsättningar för att koncentrera sig på sina studier. Det handlar om att ge unga människor tillträde till sammanhang som är inkluderande och bygger tillit och samhörighet med vårt samhälle. Det handlar om att ge positiva förebilder och förhoppningar om en framtid byggd på arbete och präglad av personlig frihet, självständighet och ansvarstagande. Det är inte välgörenhet. Det är ansvarstagande och omsorg om både samhälle och näringsliv.

Att unga människor lyckas fullfölja sin skolgång med godkända resultat och utvecklas till att bli integrerade samhällsmedborgare beror inte bara på det viktiga som sker i klassrummet

I Göteborg har flera av våra medlemsföretag valt att på olika platser och på olika sätt engagera sig i långsiktig och målmedveten samverkan med skolor, socialtjänst, polis och civilsamhälle. Graden av framgång är i hög grad beroende av de olika aktörernas förmåga till samverkan med respekt och förståelse för de olika deltagarnas speciella roller och förmågor.

Näringslivets frivilliga engagemang är och ska inte vara substitut för det grundläggande, kommunala, sociala ansvaret. Det är ett komplement. Det är inte fråga om antingen eller. Det behöver vara både och.

Anders G Johansson, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna GFR

ANNONS

Rudolf Antoni, regionchef Svenskt näringsliv

ANNONS