I stället för att rädda högskoleprovet vill vi införa kunskapsprov anpassade för den tänkta utbildningen, skriver debattörerna.
I stället för att rädda högskoleprovet vill vi införa kunskapsprov anpassade för den tänkta utbildningen, skriver debattörerna. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Moderata studenter blundar för sitt eget förslag

Moderata studenter kritiserar oss för att inte erbjuda studenter en alternativ väg in till högre studier, men verkar helt missa att vi vill att högskoleprovet ska ersättas med ett ämnesspecifikt kunskapsprov. Kan det vara för att de själva drivit samma fråga de senaste åren? skriver Ida Arnstedt och Emma Bjarnevik, Liberala studenter.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Slutreplik

Högskoleprovet, 21/10.

I vår debattartikel föreslår vi att högskoleprovet borde ersättas med ämnesspecifika kunskapsprov. Att nuvarande system riskerar att framförallt missgynna flitiga kvinnor vara något som många reagerade på.

Provet i sig är inte ojämställt men det får sådana effekter

Men när avhopp från högre studier är nästan dubbelt så vanliga bland de som kommit in via högskoleprovet jämfört med betyg är det tydligt att något inte fungerar som det ska. Samtidigt är det fler män som kommer in via just högskoleprovet medan högre andel kvinnor kommer in via betyg. Provet i sig är inte ojämställt men det får sådana effekter.

Inför kunskapsprov

Det finns en lösning för att ge både kvinnor och män samma chans att komma in på högre studier, samtidigt som vi premierar ansträngning. I stället för att rädda högskoleprovet vill vi införa kunskapsprov anpassade för den tänkta utbildningen. Proven ska vara utformade efter den vetenskapliga inriktningen som faktiskt testar de kunskaper utbildningen kräver.

ANNONS

I stället för att rädda högskoleprovet vill vi införa kunskapsprov anpassade för den tänkta utbildningen

Ytterligare ett sätt att bredda rekryteringen utan att kvaliteten sänks är fler basår. Tekniskt basår finns på flera högskolor runt om i landet och har visat sig vara ett lyckat koncept. Det gör att även de med lägre betyg men med höga ambitioner får goda förutsättningar och fler chanser att komma in på och klara av drömutbildningen.

Står för samma lösning

Den 20/10 2017 skrev Moderata ungdomsförbundet i Altinget “Högskoleprovet är inte perfekt i sin nuvarande form. [...] Exempelvis skulle provet kunna innehålla ämnesspecifika delar. Den som vill bli ekonom svarar på en ekonomidel medan den som vill bli jurist svarar på vissa juridiska frågor.”

Det är synd att Moderata studenter väljer att ägna sig åt populistisk kritik mot förslag vi redan är överens om är bra

Vi tycker att det är positivt att fler ser problemen med högskoleprovet och vill se en reform med fokus på ämnesspecifika kunskaper. Det är synd att Moderata studenter väljer att ägna sig åt populistisk kritik mot förslag vi redan är överens om är bra.

Ida Arnstedt, 1:a vice ordförande Liberala studenter

Emma Bjarnevik, riksstyrelseledamot Liberala studenter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS