Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag har träffat 15 till 20 apatiska barn sedan 2004. Inte i ett enda fall har föräldrarnas berättelser om barnens tillstånd stämt, jag har till exempel aldrig påträffat någon muskelatrofi, att muskler förtvinat, skriver debattören. Bild: Per Wahlberg
Jag har träffat 15 till 20 apatiska barn sedan 2004. Inte i ett enda fall har föräldrarnas berättelser om barnens tillstånd stämt, jag har till exempel aldrig påträffat någon muskelatrofi, att muskler förtvinat, skriver debattören. Bild: Per Wahlberg

Min slutsats om de apatiska barnen står på stadig grund

Mina slutsatser står på solid grund. Ascher och hans medförfattare borde vara självkritiska efter att de har blundat för barnmisshandel, istället för att rikta ogrundade anklagelser mot mig, skriver barnpsykiatern Sven Román.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Apatiska barn

13/2 Staten måste utreda skandalen med de apatiska barnen

26/2 Vi saknar belägg för att hundratals apatiska barn har simulerat

Henry Ascher med flera hävdar att jag saknar belägg för min slutsats att hundratals av de över tusen apatiska barnen har simulerat. Jag vill därför ange ett urval av skälen till min slutsats.

- Jag har träffat 15 till 20 apatiska barn sedan 2004. Inte i ett enda fall har föräldrarnas berättelser om barnens tillstånd stämt, jag har till exempel aldrig påträffat någon muskelatrofi, att muskler förtvinat. Jag har i diskussioner på BUP med hundratals barnpsykiatriker, psykologer, socionomer, sjuksköterskor och mentalskötare funnit att de alla delar min uppfattning att detta är politik och inte psykiatri. Vi är bland annat ense om det omöjliga att få en allians med familjerna, att om barnen har blivit bättre, till exempel genom aktivering eller ökat matintag, har föräldrarna blivit besvikna och arga.

- Den framgångsrika åtgärden att separera barn och föräldrar och som hjälpt ett 30-tal apatiska barn på behandlingshemmet Solsidan och 6 barn i Norge.

- Den gedigna statliga utredningen som bland annat visade många exempel på barn som efter månader eller år av apati nästan genast tillfrisknade efter att familjen erhållit permanent uppehållstillstånd, vilket motsäger att de hade ett sjukdomstillstånd.

Utöver dessa exempel finns juristen Jesus Alcalás reportage i Dagens Arena 2008 om ett tiotal polisanmälningar av föräldrar till apatiska barn, och Filters reportage från september 2019, med vittnesmål om svår barnmisshandel från två idag unga vuxna när deras föräldrar tvingade dem att spela apatiska och samma magasins avslöjande om att flickan som spelade huvudrollen i Netflixdokumentären Life Overtakes Me, simulerade.

Ascher påstår att behandlingshemmet Solsidan inspirerades av barnläkarföreningens förslag om behandling av apatiska barn. Barnläkarföreningen angav dock aldrig att barn och föräldrar skulle separeras. Den åtgärden var helt avgörande för att barnen på Solsidan kunde tillfriskna. Henry Ascher och hans medförfattares agerande strider mot både läkaretiken och Hälso-och sjukvårdslagen. Det vore klädsamt med en viss självrannsakan.

Sven Román, barnpsykiater