Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med 73 procent fossil energi i EU är utfasningen av alla fossila energislag nödvändig, ett dråpslag mot den svenska bioenergin är det inte, skriver debattörerna.
Med 73 procent fossil energi i EU är utfasningen av alla fossila energislag nödvändig, ett dråpslag mot den svenska bioenergin är det inte, skriver debattörerna.

Miljöpartiets misslyckanden i EU kan stå klimatet dyrt

Rätt hanterat så hade taxonomin kunnat bli en stämpel och ett kvalitetsmärke för alla som vill bidra till det viktiga klimatarbetet, skriver Annika Qarlsson (C), Rickard Nordin (C) och Emma Wiesner (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

8/6 Skicka tillbaka EU:s hållbarhetsklassning till ritbordet

15/6 Centerpartiet gör svensk ekonomi en stor björntjänst

Vi håller helt med Miljöpartiet om att EU:s arbete med att klassificera investeringar utifrån hållbarhet i taxonomin är ett viktigt steg framåt – varför vi i C initialt stöttade dess framtagande. Men det är det fortsatta arbetet som blivit ett hafsverk, där EU – utan demokratisk förankring och utan några större invändningar från miljöpartistiska ministrar – vill försvåra för den svenska skogens möjlighet att bidra till klimatarbetet.

Rätt hanterat så hade taxonomin kunnat bli en stämpel och ett kvalitetsmärke för alla som vill bidra till det viktiga klimatarbetet. En helt nödvändig utveckling. Just därför är det lika nödvändigt att dessa klassificeringar bestäms utefter en vetenskaplig, demokratiskt förankrad och genomtänkt grund. Som tydligt leder vägen bort från det fossila och mot det förnybara. Så är tyvärr inte fallet med vare sig hur processen har sett ut eller det förslag som EU-kommissionen har lagt fram på vilka verksamheter ska ses som hållbara. Det är beklagligt.

Dåligt slutresultat

Centerpartiet har under hela taxonominarbetet varit tvunget att putta regeringen och Miljöpartiet framför sig. Hade Miljöpartiets ministrar tagit tag i taxonomin i tid hade slutresultatet inte blivit så illa som det nu är.

Miljöpartiets misslyckanden kan stå Sveriges möjligheter att bistå i klimatarbetet dyrt. Hur andra länder agerat under samma period avslöjar också vidden av den svenska regeringens tillkortakommanden. Till exempel kan vi bara blicka västerut och se på Norge, som inte ens är med och fattar beslut i EU, men omfattas av EU:s regelverk. Den norska regeringen har inkommit med flera skrivelser till EU-kommissionen under det senaste året, av förklarliga skäl: redan i våras stod det nämligen klart att taxonomin skulle stå inför stora svårigheter för bland annat deras vattenkraft. Sedan dess har den norska regeringen framfört detaljerad kritik av kraven i taxonomin – många som blev hörda. Här har Mp sin läxa kvar att göra.

Pengar till gröna satsningar

I grund och botten är taxonomin för viktig för att misslyckas. Vi i Centerpartiet vill styra om pengar till gröna satsningar - det som Miljöpartiet påstår att de vill göra. Med 73 procent fossil energi i EU är utfasningen av alla fossila energislag nödvändig, ett dråpslag mot den svenska bioenergin är det inte.

Det riskerar att stå klimatet och den svenska skogen dyrt.

Just därför är det en stor förvåning att MP väljer att stå upp för EU:s hafsverk. Vi riskerar nu en taxonomi utan förtroende eller förankring som slår hårt mot viktiga branscher för att klara av att leverera enligt klimatmålen. Det riskerar att stå klimatet och den svenska skogen dyrt.

Emma Wiesner (C), europaparlamentariker

Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson

Annika Qarlsson (C), förste vice ordförande i EU-nämnden