C säger gärna att uppfinningar, företag och innovation är centrala för att möta klimatkrisen. Samtidigt blundar man för att omställningen kommer innebära stora förändringar av ekonomin och således också av företagen, skriver debattörerna.
C säger gärna att uppfinningar, företag och innovation är centrala för att möta klimatkrisen. Samtidigt blundar man för att omställningen kommer innebära stora förändringar av ekonomin och således också av företagen, skriver debattörerna. Bild: Stina Stjernkvist / TT

Centerpartiet gör svensk ekonomi en stor björntjänst

Svensk ekonomi tjänar på ambitiösa klimatmål och tydliga regler. Att Centerpartiet nu gör sig till springpojke åt smala och kortsiktiga särintressen för att sinka EU:s taxonomi gagnar varken klimatet eller svensk konkurrenskraft, skriver bland andra Karolina Skog (MP), ekonomisk-politisk talesperson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

8/6 Skicka tillbaka EU:s hållbarhetsklassning till ritbordet

EU:s arbete med att klassificera investeringar utifrån hållbarhet i den så kallade taxonomin är en milstolpe på vägen mot en hållbar framtid. Därför är det tråkigt att se att C vill skicka tillbaka denna viktiga reform till ritbordet. Som vanligt i EU blir det ett kompromissande som inte passar något land perfekt, men som sammantaget innebär ett viktigt steg framåt.

Efterfrågat regelverk

Många vill att deras sparande ska bidra till att lösa klimatkrisen, men idag är det svårt att veta om en investering gör det. Greenwashing och vilseledande marknadsföring är tyvärr mycket vanlig. Många, däribland vår egen riksbank, har efterlyst ett regelverk. Vi behöver ett gemensamt språk för gröna investeringar. Att ett sådant nu tas fram är positivt.

ANNONS

Den del av taxonomin som nu ligger för beslut avhandlar klimat. Sveriges näringsliv ligger långt fram inom hållbarhet och kommer att tjäna på tydliga och ambitiösa regler. Det är därför sorgligt att C fokuserar på ett antal mindre problem med förslaget, istället för att se den potential som taxonomin har för svensk ekonomi.

C säger gärna att uppfinningar, företag och innovation är centrala för att möta klimatkrisen. Samtidigt blundar man för att omställningen kommer innebära stora förändringar av ekonomin och således också av företagen. Att vid varje chans till faktisk förändring agera springpojke åt särintressen som agerar på uppdrag av de företag som dominerar ekonomin just nu håller inte. Att C väljer att göra M sällskap i den räddhågsna hörnan är avslöjande och sorgligt.

Taxonomin en vattendelare

Inställningen till taxonomin är nu en vattendelare. Vilka tror på den gröna omställningen och dess möjligheter för svensk ekonomi? Trots brister i nuvarande förslag är svaret enkelt för oss gröna. Vi bejakar de möjligheter som taxonomin erbjuder och den viktiga signal den sänder till marknaden och omvärlden.

Får C som de vill så kommer småsparare att fortsätta luras till “gröna” fonder med fossila tillgångar. Företag som vill vara hållbara kommer även fortsättningsvis behöva tävla mot konkurrenter som mest sysslar med att måla om fasaden.

ANNONS

Just nu är EU-kommissionen handlingskraftig. Att Sverige då ska sätta sig på bakhasorna är så fel det kan bli. Den rollen kan vi lämna åt Polen. Det C vill driva igenom är att skämma ut Sverige och undergräva den trovärdighet på miljöområdet som byggts upp under lång tid.

Vi gör gärna gemensam sak med Centerpartiet i att leda Sverige och EU mot en framgångsrik, hållbar och förnybar ekonomi. Om ni vågar.

Den gröna framtiden är ljus och full av goda affärer. Vi gör gärna gemensam sak med Centerpartiet i att leda Sverige och EU mot en framgångsrik, hållbar och förnybar ekonomi. Om ni vågar.

Karolina Skog (MP), ekonomisk-politisk talesperson

Jakop Dalunde (MP), EU-parlamentariker

Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker

Amanda Palmstierna (MP), riksdagsledamot och näringslivspolitisk talesperson

ANNONS