Vi hoppas att samla stöd för att omedelbart få stopp på överfisket, och samtidigt stärka det småskaliga fisket, skriver debattörerna.
Vi hoppas att samla stöd för att omedelbart få stopp på överfisket, och samtidigt stärka det småskaliga fisket, skriver debattörerna. Bild: Lena Garnold

Midsommarsillen hotas av ohållbart fiske

Trålgränsen instiftades för att skydda fiskbestånden. Men åtgärden ger inte i dag det skydd som den var tänkt att ge. För att rädda fisken i Östersjön behövs akuta insatser, skriver Jessica Rosencrantz (M) och Betty Malmberg (M).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Sommarvärmen och hoppet om att samhället snart återgår till det normala gör att många förbereder sig inför en mer normal midsommar. Och inget är mer normalt än sill till midsommarlunchen.

Även om majoriteten av den sill och strömming som säljs i dag inte kommer från Östersjön, på grund av höga halter av dioxin, har forskning under ett antal år visat att halterna är på väg ned. Trots dessa goda nyheter kommer nu nästa slag mot Östersjön. Havet riskerar att tömmas på fisk. Den senaste rapporten pekar på att sill och strömming är på väg att försvinna och i delar av Östersjön har beståndet minskat till en fjärdedel.

ANNONS

Fiskeripolitiken måste omedelbart läggas om för att skydda fisken, det småskaliga fisket och de kustsamhällen som levt av fisket i generationer.

Industritrålare får dispens

Sillen är inte bara basen i midsommarlunchen. Den är en grundpelare för de ekosystem som finns i havs- och skärgårdsmiljö, bland annat som föda åt andra arter. Hotas sill och strömming så hotas hela ekosystem. Dessutom är det kustnära småskaliga sill- och strömmingsfisket viktigt för att kunna bevara levande samhällen längs med stora delar av Östersjökusten.

För att skydda lekande fiskbestånd och det kustnära fisket instiftades den så kallade trålgränsen. Innanför den tillåts bara trålning inom begränsade områden och med mindre fartyg. Men i dag ger inte trålgränsen det skydd som den var tänkt att ge. Varje år får enorma industritrålare dispens och fisket går år för år allt närmare kusten.

Få stopp på överfisket

Även om Sverige snabbt vidtar åtgärder för att rädda fisken i Östersjön behövs även akuta insatser både på EU-nivå och nationellt för att rädda fiskbestånden och det kustnära fisket.

Moderaterna har därför lagt fram fem förslag i riksdagen. Vi hoppas att samla stöd för att omedelbart få stopp på överfisket, och samtidigt stärka det småskaliga fisket.

1) Sluta ge dispens till större fartyg. Moderaterna föreslår att Havs- och vattenmyndigheten omedelbart ska upphöra med dispenser för de större fartygen att verka inom trålgränsen.

ANNONS

2) Se över trålgränsen i Östersjön. Sverige måste omgående inleda samråd med Finland och Danmark för att se över de befintliga fiskeavtalen och se till att nya hållbara villkor etableras på vetenskaplig grund.

3) Ta fram en ny förvaltningsplan för Östersjön. En ny plan måste utgå från aktuell kunskap om de olika delbestånden i Östersjön, och fiskekvoterna måste sättas med en större säkerhetsmarginal för att säkerställa långsiktig hållbarhet. Områden måste kunna fredas för uppväxande och lekande fisk.

4) Värna det småskaliga fisket och skärgården. Näringsidkare som fiskar småskaligt för att förse sin egen verksamhet med råvaror måste få mindre regelkrångel. I dag krävs en särskild yrkesfiskelicens, vilket är svårt att få. Vi föreslår att det ska bli enklare när fisk förädlas i eget rökeri och restaurang. Bifångstkvoten av en fiskart ska också kunna tilldelas småskaliga fiskare på de platser där arten i fråga mår bra.

5) Tillåt ökad jakt på säl och skarv. Säl- och skarvstammarna har vuxit kraftigt och äter stora mängder fisk. Utökad jakt måste tillåtas för att reglera stammarna.

Moderaterna har länge drivit frågor för en bättre havsmiljö. Vi satsar resurser på såväl ökad forskning om haven och den biologiska mångfalden, som på internationellt samarbete och insatser mot övergödning och nedskräpning. Det är den sortens insatser som långsiktigt kommer att göra skillnad. Men här och nu måste vi ta oss an de akuta problemen med Östersjöfisken genom att rädda sill- och strömmingen, havets ekosystem och möjligheten till svensk midsommarsill i framtiden.

ANNONS

Jessica Rosencrantz (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson

Betty Malmberg (M), riksdagsledamot för Östergötlands län

LÄS MER:WWF: Dessa fiskarter ska du undvika helt

LÄS MER:Dags att i grunden förändra vår relation till havet

LÄS MER:Årets naturfotograf skildrar svenska fiskar

ANNONS