Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under många år har politikerna själva bidragit till den stora segregation som vi ser i Göteborg i dag, skriver debattören. Bild: Robin Aron
Under många år har politikerna själva bidragit till den stora segregation som vi ser i Göteborg i dag, skriver debattören. Bild: Robin Aron

Mer polis i Biskopsgården stoppar inte våldet

En polisman har skjutits till döds i Biskopsgården och de boende i området kommer att behöva stå ut med konsekvenserna. Om politikerna vill motverka gängen ska de prioritera sociala satsningar, skriver Amanda Svedberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Igår var det en oerhört tragisk dag, och dödsskjutningen av en polis är en sorglig händelse för alla inblandade. Samhället och politikerna reagerar starkt. Polisen kommer att vidta alla åtgärder som krävs för att hitta gärningsmannen. Alla reagerar precis som väntat i denna situationen, och med all rätt.

Men, hur kommer det sig att satsningen av fler poliser i Biskopsgården inte har löst problemet med gängkriminalitet?

Alla mina tankar går till polisens familj och nära och kära. Men, vem mer är det som kommer att drabbas efter detta? Jo, det är människorna som bor i Biskopsgården. Det är inte de kriminella som kommer att få ta konsekvenserna av sitt eget våld, utan alla andra boende i området. Alla oskyldiga som bor där kommer att svartmålas av den främlingsfientliga politiken och bli mer övervakade och ständigt kontrollerade av poliser.

Var är denna energi från politiker och poliser när oskyldiga människor skjuts till döds på Biskopsgårdens gator?

Det är inte så enkelt att bara flytta därifrån. Bostadsmarknaden, osäkra deltidsanställningar, lågavlönade jobb och främlingsfientlighet i samhällets alla rum är ett stort problem för människor att kunna klättra upp på samhällets hierarkipyramid.

Siffror i statistiken

Under många år har politikerna själva bidragit till den stora segregation som vi ser i Göteborg i dag. Det är inte bara ett parti eller en politiker som går att beskylla. Vi måste se allvaret i den fattigdom och det utanförskap som växer sig starkare tack vare marknadsekonomin, främlingsfientlighet och dålig integrationspolitik.

Var är denna energi från politiker och poliser när oskyldiga människor skjuts till döds på Biskopsgårdens gator? Det är ingen som skriver och sörjer i media för de oskyldigt dödade i området. Media har redan dömt ut alla som drabbas som kriminella.

Alla som utsätts för gängvåldet i Biskopsgården är bara siffror i statistiken. De som klagar allra mest bor inte i Biskopsgården, samtidigt som det är de boende i området som drabbas allra hårdast.

Brist på satsningar

Hur har man satsat på Biskopsgården? Många lägenheter ser ut att stå förfallna och bostads- och hyresrättsföreningarna gör ingenting. Varför byggs det dyra nya lägenheter som bara vissa människor har råd att köpa? Vad görs det åt trångboddheten och åt den existensminimum som människor lever på? Hur kan politiker blunda för den segregation som bara ökar?

Var är satsningar på skolorna och utbildning? Området har klassats som särskilt utsatt, vilket drabbar skolmiljön. Skolorna i Biskopsgården anses som oattraktiva arbetsplatser och det påverkar utbildningskvaliteten. Var är fritidsgårdarna i Biskopsgården? Var är pengarna till idrottsföreningarna där ungdomarna får känna tillhörighet, hitta förebilder och känna trygghet?

Politiker, dags att vakna och inse att polisen kan släcka tillfälliga bränder, men de kan inte lösa det största problemet som leder till kriminalitet vilket är segregation och utanförskap.

Amanda Svedberg, studerar statsvetenskap vid Göteborgs universitet

LÄS MER: Polischefen om kollegan som dog: "Var relativt ny i yrket"

LÄS MER: Boende i Biskopsgården efter polisens död

LÄS MER: Politikerna säger "oacceptabelt" och går vidare

LÄS MER: Polis skjuten till döds i Biskopsgården