Att ställa sig på oljeindustrins sida är att ställa sig på fel sida av historien, skriver Aida Badeli och David Ling, Grön Ungdom.
Att ställa sig på oljeindustrins sida är att ställa sig på fel sida av historien, skriver Aida Badeli och David Ling, Grön Ungdom. Bild: Lasse Edwartz

Mer olja löser varken jobben eller klimatet

“Om vi bara får bränna fossil energi ett litet tag till så kommer det ordna sig sen.” Oljeindustrin och dess tillskyndare i betongpartierna har länge berättat samma saga om tekniker som bara ligger tio år bort som räddningen. Men det är nog nu, skriver David Ling och Aida Badeli, Grön Ungdom.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Slutreplik

Preemraff, 30/11 och 3/12

Det viktigaste i fråga om Preemraff är detta: är det bra eller dåligt för klimatet att investera i ett oljeraffinaderi? Det existerar inte ett enda oljeraffinaderi som är bra för klimatet – även om Preems anläggningar i Sverige är bättre än andra så orsakar de enorma skador på vår planet. Skador som Preem dessutom fortfarande slipper betala för. GP har tidigare rapporterat om att Preem tilldelats gratis utsläppsrätter inom EU:s utsläppshandelssystem motsvarande 97 procent av utsläppen 2017 och 92,7 procent 2018. Men det finns inga gratisluncher. Det ska Preem snart bli varse.

ANNONS

Ingen överraskning

Att Moderata ungdomsförbundets Benjamin Dousa försvarar Preem är ingen överraskning. Med ett så svagt klimatledarskap i moderpartiet är det mycket begärt att ungdomsförbundet ska leverera. Det som är förvånande är att Dousa menar att vi alla är eniga om att stoppa investeringar i fossil energi: Muf har i år bland annat krävt att staten ska prissätta bensinen vid pump till tio kronor per liter och skattebefria flyget. Den som vill ha en stor och stark stat som struntar i klimathotet kan nog vara enig med Muf:s klimatpolitik. För oss andra är det svårare.

Det är absolut inte nödvändigt att kraftigt öka kapaciteten för fossil bränsleproduktion för att ställa om produktionen till förnybara drivmedel

När det gäller frågan om Preemraff är det helt rätt att Preems ansökan bland annat omfattar tillstånd för att hantera förnybar råvara. Men utbyggnaden syftar framför allt till att producera mer fossil bensin och diesel och är ett svar på hårdare krav på svavelhalter i fartygsbränsle. Det är absolut inte nödvändigt att kraftigt öka kapaciteten för fossil bränsleproduktion för att ställa om produktionen till förnybara drivmedel. Ändå är det precis vad Preem vill göra.

Ett vägskäl

Preem är ett petroleumbolag. Deras affärsidé är att producera bensin och diesel och sälja till de som vill bränna det. Det är företag som Preem som har vunnit på den enorma miljöförstöring som oljesamhället innebär. Det är alla vi andra som får betala priset. Som vi ser det står Preem – och hela fossilindustrin – just nu i ett vägskäl. Antingen så väljer man att fortsätta satsa på att öka produktionen av fossila bränslen, eller så väljer man att vara en del av den gröna omställningen.

ANNONS

Klimatkrisen kräver en drastisk omställning av hela samhället och det innebär att en del branscher behöver gå under

Vi har stor förståelse för att IF Metall vill bevara arbeten de är organiserade för att skydda. Men vi vill vara så tydliga vi kan: vi ser inget värde i arbete som eldar på klimatkrisen. Arbeten i den fossila sektorn är ett direkt hot mot inte bara den svenska ekonomin, utan mot hela världsekonomin och allt och alla som lever på planeten. Klimatkrisen kräver en drastisk omställning av hela samhället och det innebär att en del branscher behöver gå under. Att fackliga organisationer motsätter sig det är inget konstigt. Vi tror på en värld bortom oljesamhället och vi är övertygade om att det kommer finnas ett stort behov av den kompetens som IF Metalls medlemmar besitter också i framtiden. Vi hoppas att IF Metall också kan känna en sån framtidstro så småningom.

Miljöpolitik handlar inte längre om diffusa barnbarn som inte ska behöva leva i en förorenad värld. Det handlar om oss som lever nu: vår framtid och våra liv. Att ställa sig på oljeindustrins sida är att ställa sig på fel sida av historien. Och den kommer döma motståndarna hårt.

David Ling, språkrör Grön Ungdom

Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom

ANNONS