Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven (S) och Donald Tusk med följe efter lunchen under EU:s toppmötet för den sociala pelaren i Göteborg 2017. Bild: Björn Larsson Rosvall
Stefan Löfven (S) och Donald Tusk med följe efter lunchen under EU:s toppmötet för den sociala pelaren i Göteborg 2017. Bild: Björn Larsson Rosvall

Medborgarnas intressen går före marknadens

LO har alltid stått upp för frihandel men inte för handel fri från regler. Således behöver även tjänstehandeln regler. Vi vill ha ett starkt EU som värnar demokrati, samarbete och social rättvisa. Det är därför valet till Europaparlamentet handlar om att ta tillbaka kontrollen. Kontrollen över vår arbetsmarknad och vår välfärd, skriver Therese Guovelin och Johan Danielsson,LO.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik, EU-politiken, 23/2

LO har tillsammans med TCO, Saco, SKL och Socialdemokraterna välkomnat den sociala pelaren. Pelaren är en politisk avsiktsförklaring som understryker att jämlikhet är en förutsättning för hållbar och inkluderande tillväxt. För att åstadkomma detta lyfter man särskilt fram vikten av starka parter på arbetsmarknaden. Det handlar om viktiga frågor som rätt till god utbildning och likabehandling för män och kvinnor när det gäller anställningsvillkor och balans mellan arbete och fritid.

LO har från första början betonat vikten av att pelaren inte innebär en kompetensöverföring. Det gör inte heller det sociala protokoll som LO vill ska fogas till EU:s grundlag. Det sociala protokollet handlar tvärtom om att tydliggöra gränserna för EU:s inflytande och att se till att EU-samarbetet inte kan användas av företag för att kringgå nationella lagar och regler på arbetsmarknaden. Därmed säkerställs att fackliga krav på kollektivavtal och likabehandling betraktas som ett acceptabelt hinder för företag som vill röra sig över gränserna och konkurrera med löner och arbetsvillkor.

Oseriösa företag behöver stoppas

Det största hotet mot den svenska modellen är inte EU-direktiv som sätter en gräns för provanställningens längd eller ger rätt till kompensation när jobbuppdrag ställs in i sista stund. Det verkliga hotet är att reglerna för och kontrollen av den inre marknaden inte är tillräckliga för att stoppa oseriösa företag. LO har alltid stått upp för frihandel men inte för handel fri från regler. Således behöver även tjänstehandeln regler. Oavsett om den sker inom EU eller med Kanada eller Japan.

Vi vill att vanligt folk i EU tar tillbaka kontrollen från den höger som allt för länge dominerat parlamentet och som ligger bakom utvecklingen i EU mot ökade klyftor, fler otrygga anställningar och en press nedåt på lönerna.

Det arbetsvillkorsdirektiv som Europaparlamentets och rådets förhandlare kommit överens om respekterar den svenska modellen och förbättrar samtidigt levnads- och arbetsvillkoren i andra medlemsstater. Bättre villkor runt om i EU är också bra för Sverige eftersom det leder till minskad risk för dumpning av löner och arbetsvillkor här hemma. Vi kommer inte kunna ha en gemensam marknad med fri rörlighet om inte arbetsvillkoren i hela EU rör sig mot en högre nivå.

Ta tillbaka kontrollen

LO vill ha ett starkt EU som värnar demokrati, samarbete och social rättvisa. Det är därför valet till Europaparlamentet handlar om att ta tillbaka kontrollen. Kontrollen över vår arbetsmarknad och vår välfärd. Vi vill att vanligt folk i EU tar tillbaka kontrollen från den höger som allt för länge dominerat parlamentet och som ligger bakom utvecklingen i EU mot ökade klyftor, fler otrygga anställningar och en press nedåt på lönerna.

Här finns en tydlig skiljelinje mellan höger och vänster. Vi och Europas socialdemokrater vill ha ett EU som står för ordning och reda på arbetsmarknaden, trygga jobb och en lön det går att leva på. Kort sagt; ett EU där medborgarnas intressen sätts före marknadens.

Therese Guovelin

förste vice ordförande LO

Johan Danielsson

LO-förbundens gemensamma kandidat inför EU-parlamentsvalet på Socialdemokraternas lista