Mattias Irving efterlyser hederlighet i debatten. Men hur hederlig är han själv? Han ingår i en rörelse som har över 25-års dokumenterad samverkan med islamister, skriver Magnus Ranstorp.
Mattias Irving efterlyser hederlighet i debatten. Men hur hederlig är han själv? Han ingår i en rörelse som har över 25-års dokumenterad samverkan med islamister, skriver Magnus Ranstorp. Bild: Jessica Gow/TT

Mattias Irvings försök till karaktärsmord ingen slump

Om några veckor står hundratals miljoner skattekronor på spel när Göteborgs stad än en gång ska besluta om Ibn Rushds bidrag. Att misskreditera mig är en tydlig del av strategin att underminera mig som expert, skriver Magnus Ranstorp, docent vid Försvarshögskolan.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

6/5 Ranstorp sprider extremisters propaganda som om den vore forskning

Mattias Irvings angrepp på mig är en svavelosande härdsmälta så full av oseriösa påståenden att man inte vet om man ska skratta eller gråta. Det är inte första gången attacken kommer från just detta håll. Han har tidigare på en helsida i ETC utmålat mig som “ett hot mot demokratin”, drevat mot mig i sociala medier, och nu även skrivit en lång debattartikel som i likhet med Elina Pahnkes artikel helt bygger på selektiva halvsanningar som sätts samman för att passa debattörens egen agenda.

ANNONS

Anmärkningsvärd kritik

För att vara politisk sekreterare i en av Socialdemokratins (S) centrala sidoorganisationer (Tro och Solidaritet) är det anmärkningsvärt hur mycket tid Irving spenderar på att misskreditera en forskare. Särskilt då en av företrädarna för hans parti, tillika forskningsminister, Matilda Ernkrans, nyligen varnat för att när forskare tystas så hotas demokratin. Det paradoxala är dock att Ernkrans eget parti (S) genom partiföreningen Tro och Solidaritet, som är adjungerade till verkställande utskottet, systematiskt sprider missaktning av forskare och uppmanar medier att tysta ner vår medverkan i den offentliga debatten.

Att det kommer ett koordinerat angrepp mot mig just nu är ingen slump. Hundratals miljoner skattekronor står på spel. Den 18 maj ska Göteborgs stad besluta om huruvida Ibn Rushd ska erhålla bidrag. Vi har det senaste året granskat fusk inom folkbildningen och påpekat betydelsen av att det sker en extern granskning. Vi är för folkbildning och mot fusket. Det handlar också om den pågående rättegången mot Ann-Sofie Hermansson. Att karaktärsmörda mig är en del av strategin att underminera mig som expertvittne inför den kommande förhandlingen i hovrätten i Göteborg.

Försök till svartmålning

I sin artikel hänvisar Irving till MSB:s utvärdering av CATS forskning i syfte att svartmåla mig som expert. Vad han dock inte nämner är att ingen av mina publikationer ingår i det granskade urvalet. MSB:s utvärdering ska också sättas in i en kontext där utvärderargruppen var mycket imponerad av vårt arbete och föreslog stora resursökningar.

ANNONS

Irving kritiserar också den salafistrapport som jag och mina kollegor publicerade 2018. Detta blir extra intressant i ljuset av att han tidigare hyllat rapporten. Med hänvisning till studien skrev Irving på Twitter “Rapporten är tydlig med att beskriva salafister i Sverige som ‘en minoritet inom en minoritet’. Viktig markering, eftersom det ju är de vanliga muslimerna som hamnar i skottelden ifall rassarna tillåts ta monopol på den här sortens religionskritik.” Idag passar tydligen inte rapporten in i hans försåtliga agenda.

Det är löjeväckande att Irving försöker måla in mig i ett högerextremt hörn. Detta då vår senaste rapport om den radikalnationalistiska miljön resulterade i hot och hat, så att vi tvingades ha personskydd. Vad Irving och hans gelikar alltid glömmer att nämna är att vi granskar samtliga extremistmiljöer. Trots det tycks de endast kritisera min forskning om radikal islamism. Problemet med islamism är för viktig för att reduceras till en politisk höger-vänster-fråga.

Tydlig intressekonflikt

Irving efterlyser hederlighet i debatten. Men hur hederlig är han själv? Han ingår i en rörelse som har över 25-års dokumenterad samverkan med islamister, enligt SVT Uppdrag Granskning och Socialdemokraternas egna arkiv. Det hade även varit klädsamt om Irving nämnt att ledande personer inom Ibn Rushd suttit i styrelsen för Tro och Solidaritet Hjärtat.

ANNONS

Den tidigare riksdagsledamoten för (S) och ordförande för S-Kvinnor Nalin Pekgul beskrev nyligen Tro och Solidaritet som en “olycka för partiet”.

Den tidigare riksdagsledamoten för (S) och ordförande för S-Kvinnor Nalin Pekgul beskrev nyligen Tro och Solidaritet som en “olycka för partiet”. Mattias Irving gör uppenbarligen sitt yttersta för att fortsätta på den vägen.

Magnus Ranstorp, docent vid Försvarshögskolan

ANNONS