Det är omöjligt för män att veta om personen de väljer att begå ett brott mot är offer för människohandel eller säljer sex till följd av annan utsatthet, skriver debattörerna.
Det är omöjligt för män att veta om personen de väljer att begå ett brott mot är offer för människohandel eller säljer sex till följd av annan utsatthet, skriver debattörerna. Bild: Privat

Ljuger Paolo för att försöka rättfärdiga sitt betalda övergrepp?

Efter ett år av tystnad om det sexköpsbrott han begått och anmälan om oaktsam våldtäkt valde Paolo Roberto i helgen att "prata ut". Men de frågor som vi alla vill få svar på lyste med sin frånvaro. I stället landar diskussionerna i Paolos egna offerskap och i en avhumanisering av den kvinna vars utseende han inte ens verkar känna igen, skriver bland andra Ida Östensson, Child10.

ANNONS
|

I helgen släpptes två poddar bestående av sammanlagt fyra timmar där Paolo Roberto medverkade. Detta efter ett års tystnad sedan han åkte fast för sexköp och anmäldes för oaktsam våldtäkt förra våren. Anmälan om oaktsam våldtäkt uppkom efter ett framträdande i TV4 där han uttryckte att kvinnan han köpte sex av “säkert var dittvingad”. Många har nog väntat på att få höra hans egna reflektioner efter ett år av, enligt honom själv, intensiv terapi och prästbesök. Men vi som väntat blev besvikna.

LÄS MER:Systemfel att utredningen om våldtäkt läggs ner

I ena podden ligger fokus på hur Paolo genom denna händelse förlorat företag, pengar, heder och ära, men att han i dag har klarat av att resa sig igen och börjat bygga upp nya framgångsrika företag. Han ångrar ingenting - förutom det moraliska i att han varit otrogen mot sin flickvän och att drevet från feminister och vänstern drabbat hans familj. Offerskapet är placerat på Paolo själv, inte kvinnan som han genomfört ett betalt övergrepp på. Ett fokus som programledaren i detta fall är en del av att skapa.

ANNONS

Samma dag släpptes ytterligare en intervju med Paolo i en annan podd. Innehållet i poddarna liknar varandra. Skillnaden i denna är att de faktiskt pratar om kvinnan och prostitution - men inte riktigt på det sätt som många av oss längtat efter. På frågan om vad Paolo säger när människor kommenterar att hon inte gjorde det frivilligt, svarar Paolo: “Googla henne. Hon är opererad för flera hundra tusen. Hon bor på franska Rivieran”.

Vanlig strategi

Vi som jobbar mot prostitution och människohandel vet att det är en vanlig strategi hos människohandlare – att investera i de utsatta kvinnornas utseenden för att skapa en illusion av frivillighet. Vi vet att kvinnor säljs där rika män finns, som på franska Rivieran. Att tro att detta skulle vara bevis på att kvinnan självmant säljer sex är enbart naivt och okunnigt. Det är omöjligt för män att veta om personen de väljer att begå ett brott mot är offer för människohandel eller säljer sex till följd av annan utsatthet. Det gäller även Paolo, som i intervjun i TV4 till och med sa att han inte tagit reda på något om kvinnan ifråga innan han begick brottet.

Men det kanske mest anmärkningsvärda i sammanhanget är att kvinnan som Paolo ber oss googla inte är kvinnan han betalat för att begå övergrepp mot. Den enda kvinna som kommer upp på olika forum och webbsidor som Stoppa Pressarna och Flashback är en kvinna som påstås ha genomgått skönhetsoperationer och bor på franska Rivieran. Hon beskrivs som en 22-årig polska och hängs ut med namn och bild.

ANNONS

LÄS MER:Dagsböter för Paolo Roberto

För att undersöka och kontrollera detta kontaktade vi fallets åklagare Paulina Brandberg. Hon svarade: ”Kvinnan är från Rumänien. Den kvinna som är uthängd på Flashback och Stoppa Pressarna är inte samma kvinna Paolo köpte sex av”.

Denna kvinna som hängs ut är alltså enligt åklagaren inte samma kvinna som han köpte sex av. Kanske föredrar Paolo att folk tror att det är den utmålade kvinnan på franska Rivieran som han träffade. Han kanske förstår att det inte ser bra ut om folk inser att hon kan vara en av de rumänska kvinnor som flögs in till Sverige med stora mängder kondomer, glidmedel, sexiga underkläder och ångestdämpande medicin som fick flygpersonalen att ana oråd. Detta säger en av två saker om Paolo.

Två alternativ

Alternativ ett är att han ljuger då han vet att kvinnan han pratar om inte kommer dementera uppgifterna, att kvinnan han utsatt inte kan stiga fram i ljuset. Alternativ två är att Paolo har avhumaniserat kvinnan till den grad att han inte ens kan urskilja henne från en annan kvinna.

Det vi ser här är tyvärr inte ovanligt. I vår rapport “Sexköparens värld” som vi släppte i höstas framträder bilden tydligt. Det är vanligt att sexköpare skapar sig sin egen världsbild över dessa kvinnors livssituation och därigenom rättfärdigar sina övergrepp – för sig själv och andra.

ANNONS

Uppgiften om att Paolo hänvisar till en helt annan kvinna än den han utsatt tog oss mindre än tio minuter att ta reda på, något även ledarna för podden hade kunnat göra. I stället låter dem de falska uppgifterna om kvinnan fortsätta spridas.

LÄS MER:Ministern: Sexköp är övergrepp

Situationen i Sverige är ohållbar när vi gång efter annan ser hur sexuell exploatering breder ut sig och sexköp normaliseras. Det krävs att media utgår från verkliga förhållanden och inte går på de myter som i dag och historiskt sett alltid omgärdat prostitution. Myter som är till just för att normalisera övergreppen.

För att stoppa människohandeln krävs det att vi gemensamt står upp mot den bild som förövare och människohandlare intensivt försöker sprida.

Människohandel är en av världens mest lukrativa brott där avhumaniseringen och idén om den fria viljan är vad som driver hela den globala människohandeln och normaliserar efterfrågan på kvinnor och barns kroppar. För att stoppa människohandeln krävs det att vi gemensamt står upp mot den bild som förövare och människohandlare intensivt försöker sprida.

Ida Östensson, chef för kommunikation och påverkan Child10

Gabriella Kärnekull Wolfe, överlevare och expert på prostitution och kommersiell sexuell exploatering

Malin Roux Johansson, generalsekreterare RealStars

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS