Paolo Roberto är långt ifrån ensam om att begå detta brott utan några allvarligare konsekvenser. Utifrån detta ställer vi oss tre frågor: Hur hade det blivit om de utsatta kvinnorna betraktats som brottsoffer? Om de direkt hade fått en fråga om frivillighet? Om fallen utretts som våldtäkt från start? skriver debattörerna.
Paolo Roberto är långt ifrån ensam om att begå detta brott utan några allvarligare konsekvenser. Utifrån detta ställer vi oss tre frågor: Hur hade det blivit om de utsatta kvinnorna betraktats som brottsoffer? Om de direkt hade fått en fråga om frivillighet? Om fallen utretts som våldtäkt från start? skriver debattörerna. Bild: TV 4

Systemfel att utredningen om våldtäkt läggs ner

I början av maj greps Paolo Roberto efter att ha köpt sex på en lägenhetsbordell i Stockholm. Strax därefter inleddes en förundersökning om oaktsam våldtäkt som nu läggs ned. Paolo Roberto är långt ifrån ensam om att begå detta brott utan några allvarligare konsekvenser. Detta måste ändras, skriver bland andra Ida Östensson, Child 10.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Utifrån allt detta ställer vi oss tre frågor: Hur hade det blivit om de utsatta kvinnorna betraktats som brottsoffer? Om de direkt hade fått en fråga om frivillighet? Om fallen utretts som våldtäkt från start?

Den svenska sexköpslagen är känd världen över då den gör det olagligt att köpa men inte olagligt att sälja. Grundtanken är given; vi ska inte skuldbelägga de utsatta. Dessvärre har brottet sexköp aldrig varit ett brott mot person utan ett brott mot allmänheten. I juridisk mening innebär det att brottet inte utövas mot någon och personer som utsätts i prostitution inte ses som brottsoffer.

Endast en har dömts

Sedan samtyckeslagen började gälla 1 juli 2018 har endast en sexköpare dömts för oaktsam våldtäkt – trots att lagen gör gällande att alla former av sex utan samtycke är brottsligt. I sexköp, likt våldtäkt, tror sig mannen ha rätt att ta sig friheter över en annan persons kropp, vid våldtäkt genom att inte lyssna till att samtycke saknas och vid sexköp genom att betala bort samtycket.

ANNONS

“Att man köper en annan kvinnas kropp. Säkert någon som är dittvingad. Hon är ju inte där för att det är jättetrevligt” sa Roberto i en intervju strax efter att han gripits för brottet. Det finns mycket som tyder på att kvinnan, som är rumänsk medborgare (ett av de vanligaste ursprungsländerna), utsatts för människohandel vilket ju även Roberto tycks vara medveten om.

Inte kunnat höras

En av de främsta anledningarna till att Robertos fall läggs ner är att kvinnan inte kunnat höras som brottsoffer efter att fallet börjat utredas som oaktsam våldtäkt i stället för köp av sexuell tjänst. Kammaråklagare Brandberg säger till Aftonbladet att kvinnan hördes direkt efter Robertos gripande men att man då enbart frågade om betalning och om vilka sexuella tjänster hon sålt – ingenting om hon blivit utsatt för något mot sin vilja.

2020 var året då allmänheten förstod hur vanligt det är med människohandel och exploatering i sexindustrin. Nu är det dags att börja utreda sexköp som våldtäkt. Det ger även polisen tillgång till fler verktyg för att utreda och avslöja om sexköpet faktiskt är våldtäkt eller andra straffbara handlingar som sexuellt utnyttjande av barn, människohandel, koppleri och organiserad brottslighet.

Alla som utnyttjas i prostitution och koppleri bör få brottsofferstatus och ha rätt till stöd och ges möjlighet att säkert och på ett tryggt att lämna prostitution

Det är bra att regeringen gett BRÅ i uppdrag att följa upp tillämpningen av sexköpsbrott samt tillsatt en utredning för att se över möjligheten att ändra påföljden från bötesbrott till fängelsestraff. För att allas sexuella integritet, även de som utsätts i kommersiell sexuell exploatering ska skyddas, behöver regeringen och övriga partier försäkra sig om att följande tre krav genast sätts högst upp på dagordningen:

ANNONS

– Sexköp bör redan nu utredas som i första hand våldtäkt/koppleri/människohandel/utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling/våldtäkt av barn. Detta för att fånga upp de fall av sexköp som redan idag faller in under andra grövre brott.

– Alla som utnyttjas i prostitution och koppleri bör få brottsofferstatus och ha rätt till stöd och ges möjlighet att säkert och på ett tryggt att lämna prostitution. Stödet ska anpassas efter de utsattas ålder och finnas tillgängligt över hela landet. Detta måste följas upp med en öronmärkt budget.

– För att förebygga framtida övergrepp måste alla sexköpare gå en utbildning i empati, samtycke, strukturell sexism, kvinnosyn, makt och jämställdhet samt att det måste genomföras en omfattande utbildnings- och informationsinsats om prostitutionens verklighet i Sverige.

20 år sedan sexköpslagen. Två år sedan samtyckeslagen. Nu skriver vi nästa historiska kapitel. Höjda straff för sexköp räcker inte, utan fler lösningar måste till. För oss är det självklart - samtycke kan inte köpas.

Ida Östensson, Child10

Gabriella Kärnekull Wolfe, Inte din hora

Kristina Wicksell Bukhari, Make Equal

Olivia Björklund Dahlgren, Fatta

Silvia Ingólfsdóttir Åkermark, brottsmålsadvokat

ANNONS