Vi har identifierat flera områden där förbättringar är ett måste om Västra Götalandsregionen skall kunna ta det befolkningsansvar som åligger regionen, skriver debattörerna.
Vi har identifierat flera områden där förbättringar är ett måste om Västra Götalandsregionen skall kunna ta det befolkningsansvar som åligger regionen, skriver debattörerna.

Lös ”vårdberget” i regionen med nytänk – inte med polarisering

Det är 2021 och regionerna kan inte sända patienter mellan varandra för att klara vårdgarantin. Här behövs det att en region tar på sig rollen att förhandla fram en lösning. Vi anser att vår region är bra lämpad att göra det, skriver Håkan Lösnitz (SD) och Heikki Klaavuniemi (SD).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I sammanlagt 22 timmar fördelat över 2 dagar debatterade vi partier nyligen ny budget för 2022 i Västra Götalandsregionen. Den budget som på förhand tippades på att vinna, vann såklart.

Den styrande minoriteten kallar budgeten för en “omstart” men i själva verket är det en förvaltande budget som inte startar om något. Den har som ambition att halka tillbaka i hjulspåren som fanns innan pandemin slog till.

Och precis som alltid blev debatten snart en återupprepande debatt mellan de grönblåa och den röda delen av oppositionen om privata vinstintressen. De röda har gjort sig redo för valår och då ska det givetvis springas med högafflar efter de privata utförarna. I stället för att debattera konstruktiva lösningar som SD alltid har som ledstjärna i dessa sammanhang så gör man vårt parlament till en ideologisk boxningsring och ökar polariseringen mellan partierna. Ingenting överraskade i debatten med andra ord, det kanske var därför medias intresse var obefintlig.

ANNONS

Förslag till förbättringar

Till skillnad från den styrande minoritetens oinspirerande och o-nyskapande budget så kunde Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen presentera ett nytänk och förslag till förbättringar på riktigt. Detta utan den röda oppositionens lösning på alla problem – höj skatten eller försätta oss i beroendet av ej än beslutade ökade statsbidrag!

Vi har identifierat flera områden där förbättringar är ett måste om Västra Götalandsregionen skall kunna ta det befolkningsansvar som åligger regionen.

Ett område som vi börjar att fokusera på är vård av äldre eller, som det så fint heter, geriatrisk vård. Som alla vet så har vi en åldrande befolkning i Sverige vilket då också gäller för oss i Västra Götalandsregionen.

Redan i dag är det allmänt känt att multisjuka äldre tar cirka 70 procent i anspråk av alla vårdresurser. Antalet personer som är 80 år och äldre förväntas dessutom att öka från dagens cirka 90 000 till 135 000 år 2030.

Definition av geriatrisk vård

Om regionen skall klara av denna svåra och omfattande uppgift, både nu och i framtiden, så måste stora förbättringar och förstärkningar göras av den geriatriska vården som i dag uppvisar en rad brister både verksamhets- och kompetensmässigt.

Därför krävs det nu att hälso- och sjukvårdsstyrelsen ser över och fastställer definitionen för vad som avses med geriatrisk vård och vilken personal som krävs för en geriatrisk vårdplats, då det finns stora skillnader mot vanlig somatisk vård.

ANNONS

Sverigedemokraterna är pragmatiska och har inga ideologiska skyddslappar som säger att all vård måste utföras i egen regi.

Vidare tycker vi att personalutskottet får i uppdrag att utöka antalet platser på specialistutbildningar för både läkare och sjuksköterskor med fokus på geriatrik då dessa kompetenser saknas i vår region. Vi fortsätter driva på om inrättandet av äldrevårdsmottagningar och lanserar nu också en ny tanke om att etablera ett regionalt geriatriskt kompetenscentrum i regionen om vi skall klara av dessa framtida utmaningar.

Vårdskulden och privata aktörer

Ett annat område som vi fokuserar på är givetvis den så omtalade vårdskulden, eller som vi föredrar att kalla den “vårdberget”, som uppstått efter pandemin. Det handlar nu både om att bestiga vårdberget och att efter det komma tillrätta med de vårdgarantinivåerna som vi skall klara av enligt lagen. Hur vi ska ta oss an 30 000 första besök och 30 000 inställda vårdoperationer är ingen enkel match, men vi är övertygade om att man måste hantera det med mer åtgärder än att bara försöka öka den egna produktionen. Sverigedemokraterna är pragmatiska och har inga ideologiska skyddslappar som säger att all vård måste utföras i egen regi. Det handlar bara om var vi får mest och bäst vård för våra skattepengar.

Likaså så tror vi att privata utförare kan hjälpa oss att fylla våra operationslokaler med verksamheter. Utnyttjandet av våra egna operationssalar ligger mellan 38 till 58 procent på våra fem olika sjukhusgrupper i regionen i dag. Här ser vi stora möjligheter för privata utförare att komma in och använda de tomma salarna, vilket blir bra för alla.

ANNONS

Vi har en rejäl utmaning som vi inte löser själva, vilket innebär att det kommer att krävas ett ökat samarbete mellan regionerna. Det är 2021 och regionerna kan inte sända patienter mellan varandra för att klara vårdgarantin. Här behövs det att en region tar på sig rollen att förhandla fram en lösning. Vi anser att vår region är bra lämpad att göra det och vi sverigedemokrater är redo att ta detta ansvar för våra invånare och för våra patienters skull.

Till skillnad från både de röda i oppositionen och det grönblåa minoritetsstyret så presenterar Sverigedemokraterna nya kreativa lösningar på vårdens problem och utmaningar. Ut ur hjulspåren!

Heikki Klaavuniemi, regionråd för Sverigedemokraterna

Håkan Lösnitz, regionråd för Sverigedemokraterna

LÄS MER:Vårdlöner i Västra Götaland höjs med 700 miljoner i nya budgeten

LÄS MER:Sjukhusen i Västra Götaland slipper betala tillbaka 690 miljoner

LÄS MER:Moderatstyrets nedskärningar tvingar ner vården på knä

LÄS MER:Socialdemokraterna svartmålar vården i Västsverige

ANNONS