Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om man besöker Nordstan ser man att det är många unga invandrare som rör sig dit och de flesta av dem gör bara små inköp eller inget inköp alls. Och därför vill säkerhetstjänsten hålla de borta därifrån: de är inte så tilltalande som kunder., skriver debattören. Bild: 	Adam Ihse/TT
Om man besöker Nordstan ser man att det är många unga invandrare som rör sig dit och de flesta av dem gör bara små inköp eller inget inköp alls. Och därför vill säkerhetstjänsten hålla de borta därifrån: de är inte så tilltalande som kunder., skriver debattören. Bild: Adam Ihse/TT

Kränkande och rasistiskt att använda ljudskrämmor i Nordstan

Den ”pavlovska” metoden som Nordstans säkerhetspersonal använder sig av för att hålla borta unga invandrare är inte bara etiskt olämplig och nästintill omänsklig, utan den skickar också ett tydligt politiskt budskap enligt mig: alla de som inte kan visa sig vara potentiella kunder ska motas bort, skriver Matteo Iammarrone, doktorand Göteborgs universitet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Rom brukar kommunen använda ljudskrämmor för att hålla duvor borta från vissa torg. Sveriges Radio och Göteborgs-Posten rapporterar att säkerhetstpersonalen i Nordstan använder sig av en liknande metod för att ”mota bort ungdomarna”. Det behövs inte sägas att sättet man behandlar dessa ungdomar på är skamligt avhumaniserande och kränkande av deras integritet.

Men min poäng är inte moralisk, utan politisk: vad är Nordstan egentligen och vilka är de här ungdomarna som säkerhetspersonalen så ivrigt vill hålla borta? Nordstan beskrivs på hemsidan som ”Sveriges ledande affärscentrum” och ”det självklara navet i Göteborgs citykärna […] som lockar besökare från både Göteborg, Sverige och resten av världen”. Med andra ord är den gigantiska grå byggnaden nära Centralstationen ett konsumptionstempel bestående av 70 000 kvadratmeter med butiker och restauranger dit 30 miljoner besökare kommer varje år.

Nordstan som mötesplats

I mediernas rapportering utelämnas det faktum att de ungdomar som rör sig i Nordstan och som blir måltavlor för ljudskrämmor är till största delen unga första- och andra generationens invandrare. Många av dem ser Nordstan som en mötesplats där de kan hålla sig borta från dysfunktionella familjer. Andra söker sig till Nordstan ett försök att bryta mot utanförskapet de tvingas till, inte på grund av något de själva har gjort, utan på grund av en socialt segregerande ordning (klass- och rassamhället) som är uppbyggd för att tillskriva varje individ en specifik mental, symbolisk och fysisk plats.

Om man besöker Nordstan ser man att det är många unga invandrare som rör sig dit och de flesta av dem gör bara små inköp eller inget inköp alls. Och därför vill säkerhetspersonalen hålla dem borta därifrån: de är inte så tilltalande som kunder.

Genomtänkt analys

Man kan inte reducera ett socialt problem till en säkerhetsåtgärd. Man borde fundera omkring varför de där ungarna är just där och vad vi kan erbjuda dem för alternativ. Man kan också undra om och i så fall när Vänsterpartiet kommer att ta frågor om klass och segregation på allvar. Vänsterpartiet borde göra en riktigt genomtänkt och originell analys om integration, rasism och, till exempel, sättet biopolitiken används av det svenska maskineriet för att fortsätta förtrycka och osynliggöra icke-vita, arbetslösa, och folk från förorter.

Matteo Iammarrone, doktorand på Göteborgs universitet