Stödet till Ukraina hotas i dag av partier till höger. I EU handlar det främst om Ungern. En seger för Trump i det amerikanska presidentvalet riskerar att leda till att USA vänder Ukraina ryggen. Då måste vårt stöd öka, skriver debattören.
Stödet till Ukraina hotas i dag av partier till höger. I EU handlar det främst om Ungern. En seger för Trump i det amerikanska presidentvalet riskerar att leda till att USA vänder Ukraina ryggen. Då måste vårt stöd öka, skriver debattören. Bild: Efrem Lukatsky

Kokalari försöker skapa konflikt som inte finns om stödet till Ukraina

På GP-Debatt gör Arba Kokalari (M) sitt bästa för att försöka starta ett gräl om just denna fråga. Hennes angrepp på Vänsterpartiets politik är fullt av medvetna missförstånd och direkta felaktigheter, skriver Gertrud Ingelman.

ANNONS
|

Replik

13/2 Kommer Sjöstedt att stå upp för stödet till Ukraina i EU

Ukraina behöver ett starkt och uthålligt stöd för att stå emot och slå tillbaka Rysslands olagliga och brutala invasion. Vänsterpartiet kommer att arbeta för ett utökat stöd till Ukraina i Sverige och i EU. I den svenska politiken och riksdagen råder det stor enighet om stödet till Ukraina, det är en enighet som vi bör slå vakt om. Vårt stöd kan behövas under lång tid framöver.

På GP-Debatt gör Arba Kokalari (M) sitt bästa för att försöka starta ett gräl om just denna fråga. Hennes angrepp på Vänsterpartiets politik är fullt av medvetna missförstånd och direkta felaktigheter. Jag hoppas att vi får en mer ansvarsfull och mogen debatt i allvarliga frågor som dessa inför EU-valet.

ANNONS

Vänsterpartiet vill skärpa sanktionerna mot Ryssland. Det är orimligt att vår SD-ledda regering fortfarande tillåter import av rysk fossilgas till Sverige, något som är ett direkt stöd till Putins krigskassa. Vi vill förbättra villkoren för ukrainska flyktingar i Sverige och ta ifrån Putins utsände i EU:s ministerråd, Ungerns Orban, rösträtten.

Partier till höger

Men EU måste vara trovärdigt i utrikespolitiken. Det kräver att vi är tydliga i vårt arbete mot alla ockupationer och alla bombningar av civila. Det måste även gälla Israels illegala ockupation av palestinska områden och det pågående massmordet på civila i Gaza.

Stödet till Ukraina hotas i dag av partier till höger. I EU handlar det främst om Ungern. En seger för Trump i det amerikanska presidentvalet riskerar att leda till att USA vänder Ukraina ryggen. Då måste vårt stöd öka.

Det finns ett hot mot demokratin i EU, även det kommer från höger. Auktoritära, fascistiska och rasistiska partier växer. I Sverige styr Sverigedemokraterna regeringens politik. Rasister och högerextremister kommer som regel till makten genom samarbete med traditionella högerpartier som moderaterna. Det är det verkliga hotet mot demokratin i EU. Genom att rösta på Vänsterpartiet i EU-valet bidrar du till att förhindra en sådan utveckling i EU-parlamentet. Då röstar du i stället för bättre klimatpolitik, tryggare jobb och fortsatt stöd till Ukraina.

ANNONS

Gertrud Ingelman, göteborgskandidat för Vänsterpartiet i val till EU-parlamentet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS