Kommer Sjöstedt stå upp för stödet till Ukraina i EU?

Tidigare har Vänsterpartiet i Europaparlamentet motarbetat stödet till Ukraina, och därmed bidragit till att hjälpa Putin att vinna kriget. Jonas Sjöstedt är nu partiets toppkandidat i valet och frågan är: kommer han fortsätta låta Vänsterpartiet fortsätta i samma hjulspår?

ANNONS
|

I sin kandidatur på sociala medier skrev Jonas Sjöstedt att han vill använda sin makt i Europaparlamentet till att bedriva “vänsterpolitik” och värna mänskliga rättigheter. Han betonade också att stödet till Ukraina måste öka och att sanktionerna mot Ryssland ska skärpas. Det låter beundransvärt, men orden klingar falskt med tanke på att Sjöstedt valde att gå med i ett parti som då arbetade för demokratins avskaffande och som hyllade kommunistiska diktaturer. Vänsterpartiet hade nära band till dåvarande Sovjetunionen som Putin drömmer om att återskapa, som förtryckte sina medborgare och förnekade Ukrainas existens som egen stat.

Vägrat fördöma

Under tiden som Sjöstedt var partiledare har Vänsterpartiet vid flera tillfällen vägrat fördöma totalitära diktaturers brott mot mänskliga rättigheter, och dessutom stöttat flera av dessa finansiellt. I Europaparlamentet har partiet, även under hans ledarskap, aktivt motarbetat stödet till Ukraina vid upprepade tillfällen – samtidigt som de har signalerat att man vill stoppa Putin och stå upp för mänskliga rättigheter.

ANNONS

Vänsterpartiets nuvarande Europaparlamentariker Malin Björk valde att inte rösta för att fördöma Rysslands brutala invasion av Ukraina. Inte heller röstade hon för att ge Ukraina status som kandidatland eller att EU skulle skicka mer vapen och ammunition till den ukrainska fronten. Detta trots att vapen och ammunition är helt avgörande för att Ukraina ska kunna vinna kriget och kunna förbli ett fritt och demokratiskt land. Vänsterpartiet är skyldiga svaret på hur de tror att Ukraina ska kunna försvara sig mot Ryssland utan vapen.

Att Vänsterpartiet inte har velat stödja Ukraina handlar alltså inte om något enskilt misstag – det är ett mönster

Det är inte bara Ukrainas kamp för frihet och demokrati man överger, utan också andra demokratiska krafter som Taiwan då Vänsterpartiet i Europaparlamentet har röstat emot att fördöma den kommunistiska diktaturens Kinas aggressiva agerande mot Taiwan.

Man har också konsekvent vägrat fördöma den kommunistiska regimen i Venezuela och man har inte förmått sig att fördöma den kubanska kommunistregimen för deras brott mot mänskliga rättigheter. Att Vänsterpartiet inte har velat stödja Ukraina handlar alltså inte om något enskilt misstag – det är ett mönster.

Vänsterpartiets har en tendens att göra det Jonas Sjöstedt skrev ut i sin kandidatur: att påstå sig vilja och stå för en sak - men gör den direkta motsatsen.

Om Sjöstedt vill göra verklighet av sina ord om att stödja Ukraina och värna mänskliga rättigheter runt om i världen är det såklart välkommet. Men med partiets meritlista från Sjöstedts partiledarskap, är han verkligen att lita på?

ANNONS

Arba Kokalari (M), Europaparlamentariker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS