Lösningen den här problematiken skulle kunna vara att regeringen omgående inrättar en resegarantifond, menar debattören.
Lösningen den här problematiken skulle kunna vara att regeringen omgående inrättar en resegarantifond, menar debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Inrätta en resegarantifond för att rädda resebranschen

Resebolagen blöder när resor ska betalas tillbaka med pengar som ligger ute hos flygbolag och hotell. För att rädda branschen behövs en resegarantifond, menar Kjell Peterson, ordförande i Svenska Turistbussföretagen.

ANNONS

Finns det ett liv efter jul frågade grisen? Ja det är samma fråga man skulle kunna ställa sig just nu för resebranschen, gällande coronapandemin.

Under hösten 2019 och våren 2020 har researrangörer, som turistbussföretag, resebyråer, flygbolag med flera investerat miljarder kronor i marknadsföring för sina vår- och sommarresor. Helt plötsligt är dessa aktiviteter som bortspolade, när pandemin slår till och myndigheterna föreslår begränsat resande. Kostnaderna för marknadsföringen är redan investerade i hotell, aktiviteter och flygbolag – som dessutom fått förskottsbetalt.

Omöjlig ekonomisk ekvation

Dessa investerade förskottsbelopp borde ju då återbetalas i samma ögonblick som resan ställs in. Men som framgått av otaliga artiklar i pressen så håller flygbolag och hotell inne med betalningarna av olika anledningar. Dessutom ska resenärerna enligt paketreselagen få pengarna tillbaka av arrangörerna när resorna blir inställda. Trots det måste researrangörerna försöka hålla igång sina verksamheter genom att betala sina fasta kostnader för personal, turistbussar, hyror, och så vidare. Konkurserna närmar sig i svindlande fart.

ANNONS

Just nu måste researrangörerna enligt paketreselagen återbetala sina kunder, trots att de inte fått återbetalt sina förskottsbetalningar!

Regeringen lanserar det ena stödpaketet efter det andra. 200 miljarder till företagen basuneras ut! Tyvärr visar det sig att detta är begränsade lånegarantier till höga räntor, administrerade via banker och Almi. Har researrangörerna goda bankförbindelser innan så betyder dessa stödpaket ingenting. Bankerna måste ju också i sin tur betala tillbaka lånen.

Problemet just nu är – just nu! Just nu måste researrangörerna enligt paketreselagen återbetala sina kunder, trots att de inte fått återbetalt sina förskottsbetalningar! Det förstår nog vem som helst att återbetala hela investeringen innan resan är genomförd kan vara svårt även för den med de bästa intentioner.

Liknande lösning i Danmark

Lösningen den här problematiken skulle kunna vara att regeringen omgående inrättar en resegarantifond, föreslaget av bland andra SRF (Svenska Resebyrå Föreningen). Resenärer som har rätt till återbetalning får pengar ur fonden. Fonden självfinansieras inom resenäringen genom att resenärer de kommande 20 åren betalar en avgift på fem kronor för en flygresa och tjugofem kronor för en paketresa. En liknande lösning finns redan i Danmark. En fond kan rädda tusentals jobb i resenäringen, förhindra konkurser och säkra konsumenternas pengar. Dessutom är det inte skattebetalarna som tar notan.

Kjell Peterson, ordförande Svenska Turistbussföretagen

LÄS MER: Konsumentverket: "Resebolagen ska följa paketreselagen"

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS