Vi tjänar alla på att sjuka stannar hemma från jobbet och inte smittar resten av oss eller blir ännu sjukare på grund av bristen på vila, skriver debattörerna.
Vi tjänar alla på att sjuka stannar hemma från jobbet och inte smittar resten av oss eller blir ännu sjukare på grund av bristen på vila, skriver debattörerna. Bild: Isabell Höjman/TT

Ingen ska behöva gå till jobbet sjuk för att man inte har råd att vara hemma

7 av 10 i handeln går till jobbet trots att de är sjuka. Många har helt enkelt inte råd att stanna hemma. Det är inte rimligt att folk behöver gå sjuka till jobbet i ett rikt land som Sverige. Trots detta lyser utspelen om slopat karensavdrag med sin frånvaro i höstbudgeten, skriver Linda Palmetzhofer och Cristina Vezeteu, Handelsanställdas förbund.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Du ska kunna vara hemma från jobbet om du blir sjuk. Så enkelt är det. Trots det är det en stor majoritet i handeln som går till jobbet ändå, det visar Handels nya rapport “Sjuk på jobbet”. 7 av 10 går till jobbet någon gång under ett år trots sjukdom, 3 av 10 gör det ofta. Handeln är inte unik, bland befolkningen i stort är det runt 60 procent som går sjuka till jobbet.

Vi är det enda landet i Norden som har ett karensavdrag, ett avdrag som görs på din lön när du är sjuk och behöver vara hemma från jobbet. Det är ingen en liten summa heller, det är 20 procent av sjuklönen på en genomsnittlig vecka. När du är sjuk ska du kunna vara hemma från jobbet utan att behöva oroa dig för hyran eller nästa elräkning.

ANNONS

Jobba hemifrån

För vissa kanske avdraget inte är ett stort problem, om du har ett jobb där du kan jobba hemifrån behöver du inte alltid sjukskriva dig vid en mindre sjukdom. Du kanske har utrymmet att ta det lite lugnare hemma och jobba ikapp en annan dag. Men när du jobbar i butik, på lager eller i en frisörsalong som många av Handels medlemmar gör kan du inte jobba hemifrån. Karensavdraget är därför en lagstiftning som gör skillnad på folk och folk, och det slår extra hårt nu i dessa tider när en tur till mataffären kostar skjortan.

Det är tydligt vilka effekter det får. Karensavdraget gör Sverige sjukare. Varje person som tvingas välja mellan att stanna hemma vid sjukdom och att få ihop tillräckligt för att få vardagen att gå ihop är ett misslyckande för Sverige.

För att vi har handelsanställda som går sjuka till jobbet är ett politiskt beslut. Det är också ett politiskt beslut att avskaffa det, vilket det är hög tid att även Sverige gör.

Men om vi inför lagar som straffar sjuka får att vara hemma så får det också väntade konsekvenser

Självklart finns ett eget ansvar. Om du är sjuk bör du stanna hemma, för din egen skull och för alla andra som riskerar att smittas. Men om vi inför lagar som straffar sjuka för att vara hemma så får det också väntade konsekvenser.

ANNONS

Vi tjänar alla på att sjuka stannar hemma från jobbet och inte smittar resten av oss eller blir ännu sjukare på grund av bristen på vila.

Karensavdraget lyser med sin frånvaro i alla utspel om höstbudgeten. Det är absurt att den som blir sjuk måste fråga sig: Har jag råd att stanna hemma? Så kan vi inte ha det i ett rikt land som Sverige. Regeringen måste skrota karensavdraget en gång för alla. Alla förtjänar en lön att leva på, även om man blir sjuk.

Linda Palmetzhofer, Förbundsordförande Handelsanställdas förbund

Cristina Vezeteu, Ordförande Handels, avdelning 24 Göteborg

ANNONS