Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Upplopp som slutar med 100 skadade poliser, ett stort antal förstörda polisbilar och en brinnande skola är inget annat än ett enormt misslyckande för den förda politiken, skriver debattörerna. Bild: Kicki Nilsson/TT
Upplopp som slutar med 100 skadade poliser, ett stort antal förstörda polisbilar och en brinnande skola är inget annat än ett enormt misslyckande för den förda politiken, skriver debattörerna. Bild: Kicki Nilsson/TT

Genom betald polisutbildning och höjda löner får vi fler poliser

Påskens upplopp kom tyvärr inte som en överraskning. De senaste åren har vi sett ett eskalerat gängvåld och en våg av skjutningar. Under årets första fyra månader har 27 personer dött i någon av de 133 skjutningar som ägt rum. Det är en fullständigt oacceptabel situation. Lika uppenbart är att Socialdemokraterna har misslyckats med att stoppa gängen och göra samhället tryggt, skriver Johan Forsell och Axel Josefson, Moderaterna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Våldsamheterna under påsken i flera svenska städer har än en gång påmint oss om hur illa rustade Sverige är för att möta grov organiserad och denna gång även ideologiskt grundad kriminalitet. Upplopp som slutar med 100 skadade poliser, ett stort antal förstörda polisbilar och en brinnande skola är inget annat än ett enormt misslyckande för den förda politiken.

Det hade varit en sak om det kommit som en överraskning – om Sverige saknat erfarenhet av grov organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism. Tyvärr är det inte fallet. De senaste åren har vi sett ett eskalerat gängvåld och en våg av skjutningar. Under årets första fyra månader har 27 personer dött i någon av de 133 skjutningar som ägt rum.

Ännu värre

Häromdagen träffade vi tre poliser, en åklagare och en före detta polis i Göteborg för att höra hur de upplever sin arbetssituation. Det de berättade visade att situationen är ännu värre än vad siffrorna säger. Poliser och åklagare som är satta att skydda vår säkerhet och frihet möter en brottslighet som redan tagit över vissa stadsdelar och som ätit sig in i viktiga samhällsfunktioner där hot och otillåten påverkan har blivit vardag. Samtidigt upplever de att stödet från politiken och polisledningen är långt ifrån tillräckligt. En av de vi träffade hade som sagt redan slutat på grund av arbetssituationen. Ytterligare en hade allvarliga planer på att lämna polisyrket.

Det är en fullständigt oacceptabel situation. Lika uppenbart är att Socialdemokraterna har misslyckats med att stoppa gängen och göra samhället tryggt. Vi moderater är fast beslutna att göra vad som krävs för att hantera kriminaliteten. En moderatledd regering efter höstens val kommer att genomföra den största offensiven mot den organiserade brottsligheten som någonsin skett i Sverige.

Lika uppenbart är att Socialdemokraterna har misslyckats med att stoppa gängen och göra samhället tryggt

Först och främst behövs det fler poliser. Sverige är ett av de länder i Europa som är värst drabbat av gängkriminalitet. Samtidigt har vi bland de lägsta polistätheterna per invånare i hela EU. Även om frågan om den organiserade brottsligheten och dess orsaker är komplex, så är just polistätheten en faktor som sticker ut. Vi är ett av Europas allra mest jämlika länder, lägger tredje mest pengar på skolan inom EU och vi har ett av de mest finmaskiga sociala skyddsnäten. Trots allt detta ligger vi i topp när det gäller gängkriminalitet.

Vi moderater vill att Sverige ska ha samma polistäthet som EU:s genomsnitt. Det skulle innebära mer än 1 800 fler poliser i Västra Götaland, varav cirka 650 i Göteborg. För att nå dit föreslår vi även höjda polislöner och betald polisutbildning. Utöver ett högre mål, skiljer vi oss från regeringen i det att vi också har förslag om hur vi ska fylla platserna på polisutbildningen. Det behövs när vi ser att polisutbildningen för trettonde terminen i rad är långt ifrån att fylla utbildningsplatserna.

Brist på ambition

I Göteborg arbetar vi mot målet att vi inte ska ha några särskilt utsatta områden 2025. Det är ambitiöst och kommer att kräva hårt arbete. Samtidigt är det viktigt att veta att detta mål innebär att vi vill att polisen ska kunna utföra sitt arbete. När Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill flytta fram målet till 2035 innebär det att fler än 100 000 göteborgare under mer än 10 år till ska bo i områden där polisen inte kan göra sitt jobb. Det är stötande i sin brist på både ambition och empati.

För att stötta polisen har vi i Göteborg infört kommunala ordningsvakter på vissa särskilt utsatta platser i centrum. Vi har även installerat trygghetskameror och inför trygghetsvärdar i kollektivtrafiken. Därutöver arbetar vi förebyggande – inte minst för att få fler människor i arbete, vilket är en viktig skyddsfaktor för att inte hamna i kriminalitet.

Riktigt jobbigt

Både kommun och polis behöver dock ytterligare stöd från regeringen i form av skärpt lagstiftning. Vi vill bland annat göra det möjligt att införa ordningsvakter i hela staden, upprätta visitationszoner, kriminalisera medlemskap i kriminella gäng samt ge myndigheterna rätt att ta ifrån de gängkriminella statussymboler i form av lyxbilar, märkeskläder och dyra klockor. Det ska vara riktigt jobbigt att vara kriminell och det ska absolut inte ge tillgång till en lyxkonsumtion som hederliga människor måste arbeta hårt för att uppnå. Vi kommer också skärpa straffen ordentligt och införa den danska modellen med en möjlighet till dubbla straff för gängkriminalitet.

Vi moderater är övertygade om att det går att vända utvecklingen och göra Sverige säkert. Men det kommer krävas att vi vågar beträda nya vägar och pröva nya saker. En moderatledd regering efter valet kommer omedelbart börja arbetet med att ge rättsväsendet de lagskärpningar som krävs för att hela Sverige ska vara tryggt och inga områden vara utsatta.

Johan Forssell (M) Rättspolitisk talesperson

Axel Josefson (M) Kommunstyrelsens ordförande, Göteborgs Stad