Den som på allvar vill bekämpa rökningen måste kunna förstå att det är endast om det finns alternativ till cigaretterna som rökningen kan minska. Mönstret är liknande över hela världen, skriver debattören.
Den som på allvar vill bekämpa rökningen måste kunna förstå att det är endast om det finns alternativ till cigaretterna som rökningen kan minska. Mönstret är liknande över hela världen, skriver debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT

Friska vuxna snusare och icke-snusare har lika bra hälsa

Det är fascinerande att se ett antal nikotinmotståndare skriva om snus. Av någon anledning är de missnöjda med att Sverige är det land i EU som har lägst andel rökare och att Sverige nu har två rökfria generationer, skriver Patrik Strömer.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

2/2 Sänkt skatt på snus kommer göra fler barn nikotinberoende

Bland de två yngsta åldersgrupperna, upp till 29 år och svenskar mellan 30 och 44 år är nämligen dagligrökningen under fem procent, den gräns då världshälsoorganisationen WHO har slagit fast att ett land är rökfritt. I ett EU med närmare 100 miljoner rökare och en värld med 1 300 miljoner rökare, framstår Sverige som ett unikt land. Och unikt bra.

Vad är då problemet? Egentligen inget, men eftersom Sverige har snus så kan de tidigare rökmotståndarnas linje inte alls förklara framgången och då blir de missnöjda. För vad ska organisationer göra med sina skattepengar när rökningen inte längre är något samhällsproblem?

ANNONS

Klokt och rättvist

Regeringen gör helt rätt i att sänka skatten på snus och höja på cigaretter. Under lång tid har snusare subventionerat alla andra i samhället, eftersom punktskatterna vida överstiger eventuella kostnader, medan rökning ger upphov till kostnader för sjukvård som är tre gånger större än skatteintäkterna. Det är alltså klokt och rättvist att utforma skatten så. Dessutom är det i linje med vad riksdagen beslutade i juni 2021, nämligen att tobaks- och nikotinprodukter med olika risker ska ha olika beskattning. Men nikotinmotståndarna ”kräver” att snusande ska likställas med den skadliga rökningen.

Den som på allvar vill bekämpa rökningen måste kunna förstå att det är endast om det finns alternativ till cigaretterna som rökningen kan minska. Mönstret är liknande över hela världen. Repressiv politik, med chockhöjda skatter och förbud leder till svart marknad och fortsatt höga tal för rökningen. Mindre skadliga produkter får konsumenter att byta beteende. Det är därför som svenska män har hälften så hög risk för lungcancer som genomsnittet i EU, medan svenska kvinnor som inte varit lika benägna att sluta röka med tobakssnus tyvärr ligger över EU-snittet. Det är först med nikotinportioner som även svenska kvinnor slutat eller aldrig börjat röka, enligt det mönster som gällt för män under decennier.

ANNONS

Repressiv politik, med chockhöjda skatter och förbud leder till svart marknad och fortsatt höga tal för rökningen

Är då inte nikotin jättefarligt? Nej. Det är beroendeframkallande, och gravida, hjärtsjuka och minderåriga ska inte använda någon form av nikotin. En vuxen frisk människa som snusar och en som inte snusar har ingen skillnad i hälsa. Och de påståenden som nikotinmotståndare ständigt upprepar saknar täckning i vetenskaplig forskning. Den norske forskaren Knut P Heen har på ett tydligt sätt visat hur nikotinmotståndare av ideologiska skäl drivs att välja enskilda studier för att försöka hitta risker, medan de samtidigt ignorerar de breda översikterna.

Svenskt snus har räddat eller förlängt livet på hundratusentals svenskar. Miljoner rökare över världen förtjänar samma möjlighet. Tyvärr motarbetas en sådan utveckling av de svenska nikotinmotståndarna.

Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

ANNONS