Göteborgs universitet är ett cityuniversitet vilket betyder att vi är och ska vara integrerade i stadsmiljön. Med det sagt finns det mycket att vinna på att fysiskt samla våra verksamheter inom ett fåtal men tydligt markerade områden, skriver debattören.
Göteborgs universitet är ett cityuniversitet vilket betyder att vi är och ska vara integrerade i stadsmiljön. Med det sagt finns det mycket att vinna på att fysiskt samla våra verksamheter inom ett fåtal men tydligt markerade områden, skriver debattören. Bild: Ander Ylander/Johan Wingborg

Framgångsreceptet står inte och faller med att vi byter lokaler

Placeringen på Lindholmen har varit värdefull och kanske till och med en förutsättning för den positiva utvecklingen. Men när Chalmers nu väljer att lämna Lindholmen bedömer vi att det saknas gynnsamma förutsättningar för en fortsatt positiv akademisk utveckling, skriver Malin Broberg.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

21/5 GU backar in i framtiden om flytten från Lindholmen blir verklighet

IT-universitetet startade 2001 som ett samarbete mellan Chalmers och Göteborgs universitet för att kraftsamla inom det expansiva IT-området mitt i den växande företagsmiljön omkring Lindholmen. I dag finns det, precis som Johan Magnusson skriver, en stark forsknings- och utbildningsmiljö som samverkar framgångsrikt med det omgivande samhället.

Förslaget är att hålla samman verksamheten genom att flytta de båda IT-institutionerna till naturvetenskapliga fakulteten. Det handlar inte om att avveckla forskning och utbildning inom IT-området, det är organisation och placering som utretts och nu ska beslutas.

ANNONS

Livskraftig miljö

Jag är helt enig med Johan Magnusson i flera delar. För mig är det avgörande att säkerställa en fortsatt livskraftig miljö som ger de bästa förutsättningarna för utbildningen, forskningen och de medarbetare och studenter som verkar inom det expansiva IT-området vid Göteborgs universitet. Jag tror dock inte att det är beroende av att nuvarande lokaler eller fakultetsindelning behålls.

Som ett av landets största och bredaste lärosäten mitt i Göteborg behöver vi kontinuerligt se över såväl vår organisation som våra lokaler och annan akademisk infrastruktur så att vi bedriver vår verksamhet så resurseffektivt som möjligt. Göteborgs universitet är ett cityuniversitet vilket betyder att vi är och ska vara integrerade i stadsmiljön. Med det sagt finns det mycket att vinna på att fysiskt samla våra verksamheter inom ett fåtal men tydligt markerade områden.

Det handlar alltså inte om något bristfälligt strategiskt förhållningssätt. Tvärtom finns det en tydlig strategi kring att samla ihop verksamheten för att nå akademiska synergier och synliggöra Göteborgs universitet i staden.

Genom en flytt till naturvetenskapliga fakulteten är jag övertygad om att IT-området även fortsättningsvis kan profilera sig sammanhållet och starkt

Göteborgs universitet planerar heller inte att avveckla någon IT-relaterad utbildning eller forskning. Tvärtom har området fått förstärkningar de senaste åren.

Verksamheten vid de två IT-institutionerna är både framgångsrik och värdefull för universitetet som helhet. Genom en flytt till naturvetenskapliga fakulteten är jag övertygad om att IT-området även fortsättningsvis kan profilera sig sammanhållet och starkt. IT är viktigt för Göteborgs universitets befintliga och nya samarbeten, som till exempel inom life science- och automotive-klustren, och med Chalmers och VGR. Sista ordet om fakultetsindelning har universitetsstyrelsen som avser fatta beslut under hösten.

ANNONS

Malin Broberg, rektor, Göteborgs universitet

ANNONS