Till de 4 500 elever vars utbildningsmöjligheter kommer att raseras har Brynolfsson uppenbarligen inget att säga. Inte ett ord om hur hon tänker att stadens egen verksamhet på några månader ska kunna förse dem alla med lärare, lokaler, materiel och administration, skriver debattören.
Till de 4 500 elever vars utbildningsmöjligheter kommer att raseras har Brynolfsson uppenbarligen inget att säga. Inte ett ord om hur hon tänker att stadens egen verksamhet på några månader ska kunna förse dem alla med lärare, lokaler, materiel och administration, skriver debattören. Bild: Pontus Lundahl/TT

För vänstern spelar det ingen roll om allt blir sämre

Marie Brynolfsson, vänsterpartistiskt kommunalråd tillika ordförande i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning har försatt SFI-undervisningen i Göteborg i en ytterst prekär situation, skriver Per Hammar, Almega.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

28/3 Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över SFI-undervisningen

Under det mekaniska mantrat om återtagen demokratisk kontroll försöker hon ge sken av att vänsterstyrets uppsagda av avtal med de fristående SFI-anordnarna handlar om elevernas bästa och om ett ansvarsfullt bruk av skattemedel.

Faktum är att den demokratiska kontrollen på området redan fungerar alldeles utmärkt. Enligt nämndens egna mätningar levererar de privata utbildningsanordnarna hög kvalitet, år efter år. Även eleverna är i hög grad nöjda och enligt SCB:s medborgarundersökning får Göteborgs modell för vuxenutbildningen högst betyg i hela landet.

Skattepengar ska aldrig slösas på ideologiska symbolprojekt, men konsekvenserna blir värre ju mer pressad budgeten är

När även Brynolfsson medger att verksamhet i kommunal regi är dyrare än upphandlad dito blir situationen om möjligt ännu mer märklig. Skattepengar ska aldrig slösas på ideologiska symbolprojekt, men konsekvenserna blir värre ju mer pressad budgeten är.

ANNONS

Till de 4 500 elever vars utbildningsmöjligheter kommer att raseras har Brynolfsson uppenbarligen inget att säga. Inte ett ord om hur hon tänker att stadens egen verksamhet på några månader ska kunna förse dem alla med lärare, lokaler, materiel och administration. De lärare som riskerar att bli av med jobbet hos utbildningsanordnarna får trösta sig med att hon ”kan bara beklaga att de har hamnat i kläm”.

Egentligen säger inledningen av repliken allt: ”Äntligen har vi tagit bort högerpartiernas förbud som begränsat kommunens möjlighet att driva SFI och annan vuxenutbildning.” För Brynolfsson och vänsterstyret handlar det om ideologi. Om sedan allt blir sämre, om personal eller elever blir lidande eller om skattepengar slösas bort är sekundärt.

Både den i dag väl fungerande SFI-undervisningen och omsorgen om Göteborgs ekonomi borde få de styrande politikerna att tänka om och slå vakt om landets mest uppskattade vuxenutbildning.

Per Hammar, branschchef Almega Utbildningsföretagen

ANNONS