För att bygga bostäder som håller över tid går det inte att tumma på varken standard eller materialval, skriver debattören.
För att bygga bostäder som håller över tid går det inte att tumma på varken standard eller materialval, skriver debattören.

Fler och billigare studentbostäder – om tillgänglighetskraven sänks

I diskussionen om tillgänglighet och studentbostäder hamnar vi ofta i frågan om kvadratmeter. Men en tillgänglig studentbostad handlar inte bara om yta, utan om möjligheten att överhuvudtaget få en bostad under sin studietid, skriver Stina Olén, vd, Studentbostadsföretagen, i en replik.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

13/8 Rucka inte på kraven på tillgänglighet för studentbostäder

Tanken med studentbostaden är att möjliggöra högre utbildning genom att tillhandahålla en bostad på den ort där studierna bedrivs, under tiden studierna bedrivs. För många studenter fungerar det i dag dåligt. Den främsta anledningen är att det byggs för få studentbostäder och rådande tillgänglighetskrav är ett hinder. Vi efterfrågar därför ett regelverk för studentbostäder där en mindre andel byggs med boendetillgänglighet och resterande med besökstillgänglighet. Med den höga omflyttning som är typisk för studentbostäder kommer tillgängliga bostäder likväl alltid finnas för de som behöver, när de behöver det.

ANNONS

Lägre tillgänglighetskrav innebär till exempel färre dyra kvadratmeter i badrummen och fler bostäder på samma yta.

Fler lägenheter med lägre hyror

Regelverket för studentbostäder måste utgå från de som ska bo i dem. Studenter är en heterogen målgrupp på många sätt, men två gemensamma faktorer är kort boendetid och begränsade ekonomiska resurser. Därför behövs ett regelverk som tillåter oss att bygga mindre och billigare, utan att för den delen bygga sämre. Lägre tillgänglighetskrav innebär till exempel färre dyra kvadratmeter i badrummen och fler bostäder på samma yta. Resultatet blir fler och bättre planerade studentbostäder med lägre hyror, vilket ökar tillgängligheten på studentbostadsmarknaden för alla. I ett exempel beräknat på ett studentbostadsprojekt i Stockholm skulle 16 procent fler bostäder kunna skapas om tillgänglighetskravet sänktes till att omfatta 20 procent av bostäderna. Dessutom med lägre hyra.

Ändrade tillgänglighetskrav begränsar heller inte allas rätt och möjlighet att delta i studentlivet på lika villkor. Om lägre tillgänglighetskrav kompletteras med krav på besökstillgänglighet i resterande bostäder är det fullt möjligt för alla att delta på fester oavsett var de hålls. Skillnaden blir att det tillgängliga badrummet finns på samma våningsplan istället för i bostaden.

Flexiblare byggregler för studentbostäder

Till sist vill vi framhålla att studentbostadsbehovet är långsiktig. En klar majoritet av de aktörer som mest aktivt nyproducerar studentbostäder kan enligt lag eller egna stadgar inte hyra ut bostäder till andra än studenter. För att bygga bostäder som håller över tid går det inte att tumma på varken standard eller materialval. Dessutom är mindre bostäder mer hållbara, eftersom de kräver mindre material och har lägre energiförbrukning.

ANNONS

Tillgängliga studentbostäder är mer än kvadratmeter. Vi efterfrågar flexiblare byggregler för studentbostäder för att öka den generella tillgängligheten på studentbostadsmarknaden.

Stina Olén, vd, Studentbostadsföretagen

ANNONS