För att tackla personalbristen inom vård och omsorg måste mer göras, skriver debattören.
För att tackla personalbristen inom vård och omsorg måste mer göras, skriver debattören. Bild: Claudio Bresciani/TT

Fler händer i vården gynnar också integrationen

Det finns alltför många personer som står utanför arbetsmarknaden men som skulle göra stor nytta inom vården. Centerpartiet vill satsa 50 miljoner under tre år för att fler utrikes födda kvinnor ska få både utbildning och jobb inom vård och omsorg, skriver Gunne Steen (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Undersköterskor, vårdbiträden och servicemedarbetare är stommen och hjärtat i svensk vård och omsorg – det är de som bär upp välfärden i Sverige och i Västra Götaland. Vi står inför en allvarlig brist på personal utbildad inom vård- och omsorg. Med en åldrande befolkning kommer efterfrågan på personal dessutom öka kraftigt de kommande åren. Undersköterskeyrket är i dag det främsta bristyrket inom sektorn.

För att tackla personalbristen inom vård och omsorg måste mer göras. Trots att många är lediga under sommaren, är behovet av vård och omsorg lika stort nu som under resten av året.

Under 2021 anställde Servicenämnden och regionservice i Västra Götalandsregionen i ett projekt drygt 100 servicemedarbetare för att avlasta en hårt belastad vårdpersonal. Servicemedarbetarna har som exempel arbetat med stöd vid måltidshantering, patienttransporter, slutstäd av ambulans, med mera. I Västra Götalandsregionen benämner vi arbetsmodellen för uppgiftsväxling – avlastning genom vårdnära service.

ANNONS

Det behövs en långsiktig satsning på serviceassistenter och servicemedarbetare i hela landet.

Slutrapporten visar att utfallet av initiativet har varit mycket lyckosamt inom vården och projektet har förlängts till att pågå till och med september i år då projektet tar slut. Vi har, under den tid som projektet har pågått, haft fler händer i vården i Västra Götaland och vårdpersonalen har med själ och hjärta kunnat ägna sig åt det som är dess egen kompetens – att ge vård.

Stärka integration och kompetensförsörjning

Men vi behöver inte bara mer händer i vården fram till dess att september är slut. Vi behöver mer händer även fortsättningsvis och framåt i all vård och omsorg. Inte bara i Västra Götaland utan i hela landet och inom all vård och omsorg, allt från till exempel sjukhusen till hemsjukvården.

I Sverige har vi i dag alltför många som vare sig arbetar eller studerar. Vi har så många händer som står utanför arbetsmarknaden men som behövs i vården. Därför vill Centerpartiet nationellt satsa 50 miljoner under en 3-års period via Tillväxtverket, för att särskilt stötta fler utrikes födda kvinnor till yrken inom vård och omsorg. Det behövs en långsiktig satsning på serviceassistenter och servicemedarbetare i hela landet.

Pengarna ska gå till att hitta insatser som stärker både integrationen och kompetensförsörjningen och som kan användas i hela landet. Kortfattat vill vi kombinera SFI med en yrkesutbildning. Vi vill göra nya ingångsvägar till en möjlighet på arbetsmarknaden, tillsammans med att samtidigt öppna nya vägar framåt till vidareutbildning för att kunna göra karriär inom yrket.

ANNONS

Gunne Steen (C), ledamot i regionfullmäktige och ersättare i Göteborgs kommunfullmäktige

LÄS MER:Mina frågor om äldreomsorgen är många

LÄS MER:Staden lägger krokben för nyanlända som vill yrkesutbilda sig

LÄS MER:Ryggskadade Mahnaz stred för att behålla jobbet – och vann

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS