Vad tjänar Göteborgs stad på att SFI-elever tackar nej till utbildningar som är särskilt framtagna för att snabbt få ut dem i arbete i områden där det behövs personal? skriver debattören.
Vad tjänar Göteborgs stad på att SFI-elever tackar nej till utbildningar som är särskilt framtagna för att snabbt få ut dem i arbete i områden där det behövs personal? skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Staden lägger krokben för nyanlända som vill yrkesutbilda sig

När nyanlända går vidare från SFI-studier till yrkesutbildningar med språkstöd, till exempel undersköterska, lokalvårdare eller byggarbetare, riskerar de att partnern förlorar sitt försörjningsstöd då man enligt lagen är försörjningsskyldig om man är student. Att man förlorar familjens halva inkomst gör att många tackar nej till dessa utbildningar trots att de är snabbaste vägen till jobb. Det är inte rimligt, skriver Maria Fredriksson, SFI-lärare.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Tillsammans med regionens arbetsgivare tar GRvux fram yrkesutbildningar på gymnasial nivå med språkstöd både på SFI- och grundnivå. Det handlar om till exempel utbildningar till lokalvårdare, undersköterska, byggarbetare och måltidsbiträde som motsvarar den lokala arbetsmarknadens behov. Vid uppföljning har det konstaterats att fler än åttio procent av deltagarna antingen har fått jobb eller fortsatt sina studier ett halvår efter utbildningens slut. Utbildningarna är avgiftsfria och CSN-berättigade. Det handlar om förhållandevis korta utbildningar med tydlig yrkesprofil med yrkessvenska och praktik inbakat. Flera av yrkesutbildningarna är så kallade lärlingsutbildningar med sjuttio procent arbetsplatsförlagd verksamhet.

Försörjningsstöd dras in

Ett vanligt scenario är ett medelålders gift par med barn i skolåldern där båda studerar SFI och uppbär försörjningsstöd. Ponera att en av dem antas på en yrkesutbildning med språkstöd. Den studerande blir då berättigad till studiestöd i form av bidrag och lån, vilket kan få stora konsekvenser för familjen då det kan komma att påverka partnerns möjlighet till fortsatt försörjningsstöd. Beroende på hur kommunen tolkar socialtjänstlagen kan partnerns försörjningsstöd dras in med hänvisning till att den studerande har försörjningsplikt. De två ska då klara sig på den ena personens studiestöd.

ANNONS

Konsekvensen blir att flera väljer att tacka nej till erbjuden plats då de ekonomiska konsekvenserna blir alltför stora, även om det handlar om en förhållandevis kort tid. Andra påbörjar sin utbildning för att snart bli varse regelverket och lämnar därmed sin plats, som ju redan är betald.

En möjlig tolkning av lagen är att försörjningsstödet för partnern sänks med samma belopp som studiestödet överstiger det belopp som försörjningsstödet består av, så att paret får behålla samma summa som de hade innan.

Vad tjänar Göteborgs stad på att SFI-elever tackar nej till utbildningar som är särskilt framtagna för att snabbt få ut dem i arbete i områden där det behövs personal?

Det är begripligt att ämnesstudier inte betraktas som snabbaste vägen till arbete, däremot borde dessa skräddarsydda yrkesutbildningar undantas från de regler som styr försörjningsstödet. Det är orimligt och kontraproduktivt att SFI-elever avstår korta yrkesutbildningar bara för att partnern förlorar hela sitt försörjningsstöd.

Vad tjänar Göteborgs stad på att SFI-elever tackar nej till utbildningar som är särskilt framtagna för att snabbt få ut dem i arbete i områden där det behövs personal? Dessa yrkesutbildningar borde betraktas som likvärdiga SFI-studier/arbetsmarknadsutbildningar, det vill säga bedömas vara kortaste vägen till arbete.

Maria Fredriksson, SFI-lärare

ANNONS