Odenjung lyfter skolan som en viktig kraft i arbetet. Detta är sant, men skolan kan tyvärr också vara det rakt motsatta. Den ökända och extremistkopplade Vetenskapsskolan stängdes till sist ner under förra året. Under lektionstiden ”Likabehandlingstid”, undervisades eleverna om att flickor måste täcka sig och att deras uppgift är att inte synas i samhället, skriver debattörerna.
Odenjung lyfter skolan som en viktig kraft i arbetet. Detta är sant, men skolan kan tyvärr också vara det rakt motsatta. Den ökända och extremistkopplade Vetenskapsskolan stängdes till sist ner under förra året. Under lektionstiden ”Likabehandlingstid”, undervisades eleverna om att flickor måste täcka sig och att deras uppgift är att inte synas i samhället, skriver debattörerna. Bild: Bertil Ericson / TT

Fina ord hjälper inte i arbetet mot hedersförtryck

Amandakommissionens slutsatser vittnar om mycket allvarliga brister i Göteborgs Stads arbete med barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Då räcker det inte fina värdeord och att sätta sitt hopp till en reviderad handlingsplan, skriver Sofie Löwenmark och Jessica Blixt, Demokraterna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

21/5 Nu ska vi bli bättre på att arbeta mot hedersförtryck

Liberalernas Helene Odenjung skriver att Göteborg ska förbättra arbetet mot hedersrelaterat våld och förtyck. Det är naturligtvis nödvändigt. Liberalerna har dock tillsammans med övriga Alliansen utmärkt sig genom att motsäga sig en rad förslag i arbetet mot hedersförtryck.

Stort hopp sätts nu till Stadens handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtyck som ska uppdateras efter Amandakommissionens rekommendationer. En genomarbetad handlingsplan kan utgöra ett gott stöd till stadens medarbetare, men den utgör i sig naturligtvis inga garantier. Demokraterna ville också stärka den tunna handlingsplanen redan innan den sjösattes – vilket Odenjung och Alliansen motsatte sig.

ANNONS

Krävdes påtryckningar

Det krävdes vidare påtryckningar för att Alliansen skulle stödja förslaget, att staden ska föra statistik över barn som likt Amanda förts utomlands. Något kommissionen fastslår som nödvändigt och vars granskade fall påvisar hur barn har försvunnit under pågående utredningar, utan att polisen fått vetskap och därmed utan möjlighet att agera.

Odenjung lyfter skolan som en viktig kraft i arbetet. Detta är sant, men skolan kan tyvärr också vara det rakt motsatta. Den ökända och extremistkopplade Vetenskapsskolan stängdes till sist ner under förra året. Under lektionstiden ”Likabehandlingstid”, undervisades eleverna om att flickor måste täcka sig och att deras uppgift är att inte synas i samhället.

Könsseparerande undervisning

I dagarna informerades Staden om att Römosseskolan tar över de privata lokalerna, och öppnar ännu en skola i Göteborg. Römosseskolan har återkommande kritiserats av Skolinspektionen, främst för sin omfattande könsseparerande undervisning samt att inslag som bön inte har uppfattats som frivilligt. Römosseskolan har bland annat omskrivits då det framkommit att flickorna var tvungna att berätta inför hela sin klass när de hade mens, så att de kunde uteslutas från bönestunden. Skolans företrädare försvarade då agerandet.

Demokraterna vill nu att Kommunstyrelsen hemställer till Skolinspektionen om att upphäva tillståndet. En av de viktigaste frågorna i arbetet mot hedersförtryck måste vara att försöka förhindra att fler skolor som göder hedersnormer öppnar i Göteborg.

ANNONS

Slutsatserna i Amandakommissionen vittnar kort sagt om ett politiskt misslyckande. Det bör samtliga partier vara ödmjuka inför. Värdeord är bara ord – nu krävs det politisk handling.

Sofie Löwenmark (D), politisk sakkunnig

Jessica Blixt (D) kommunalråd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS