Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN:s klimatpanel har pekat på att kärnkraften har en viktig roll att spela för att hålla den globala uppvärmningen nere, skriver Tomas Tobé (M). Bild: Björn Larsson Rosvall, Pressbild
FN:s klimatpanel har pekat på att kärnkraften har en viktig roll att spela för att hålla den globala uppvärmningen nere, skriver Tomas Tobé (M). Bild: Björn Larsson Rosvall, Pressbild

Europa klarar inte den gröna omställningen utan kärnkraft

Heléne Fritzon (S) ondgör sig över kärnkraften. Det är en uppfattning som riskerar medföra såväl missade klimatmål som fortsatt kolkraft och rysk gas i Europa, skriver Tomas Tobé (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Kärnkraft, 18/1

En rad insatser behövs för att vi ska sänka utsläppen. Vi moderater vill bygga ut EU:s handel med utsläppsrätter, öka klimatbiståndet och se till att EU är ett föredöme, som kombinerar tillväxt med sänkta utsläpp, för att få fler länder i världen att följa efter.

För att möjliggöra en effektiv omställning för klimatet, elektrifieringen och för att vi ska kunna fasa ut smutsig kolkraft så vill vi satsa på ny teknik, förnybar energi och kärnkraft.

Kärnkraften är nyckeln

Fullt upptagen med sitt uppenbart ideologiska kärnkraftsmotstånd verkar Fritzon missa att en betydande anledning till att Sverige elproduktion i princip är helt koldioxidfri är just kärnkraften, tillsammans med vattenkraften. Kärnkraften står dessutom för hälften av den fossilfria elproduktionen i Europa.

Hur ska vi klara oss utan detta, när vi redan är i ett läge där vi gör långt ifrån tillräckligt för klimatet och ser ut att helt missa våra klimatmål?

Europa klarar inte klimatomställningen utan både kärnkraft och förnybar energi, men detta verkar Fritzon inte vilja ta till sig

Europa klarar inte klimatomställningen utan både kärnkraft och förnybar energi, men detta verkar Fritzon inte vilja ta till sig. Detsamma gäller att FN:s klimatpanel pekat på att kärnkraften har en viktig roll att spela för att hålla den globala uppvärmningen nere.

Ignorerar konkreta resultat

Det är också talande att Fritzon tycks mer engagerad i vilka partier som röstat för ett förslag som såväl Sverige som klimatet skulle tjäna på, snarare än att EU:s nya klimatpolitik ska bli så bra som möjligt. Fritzon visar därmed att hon prioriterar tomt poserande framför konkreta resultat.

Jag saknar ansvarstagande socialdemokrater som historiskt förstått värdet av en stabil energiförsörjning, där också kärnkraften hade en roll att spela

Jag måste erkänna att jag saknar ansvarstagande socialdemokrater som historiskt förstått värdet av en stabil energiförsörjning, där också kärnkraften hade en roll att spela. Nu verkar tyvärr identitetspolitik och omsorg om Miljöpartiet vara överordnat det mesta.

En framtidsinriktad klimatpolitik handlar om att driva på för mer av förnybart och mer av kärnkraft, och det kommer vi moderater fortsätta arbeta för både i Sverige och EU.

Tomas Tobé (M), Europaparlamentariker