Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På klimatfrågan, den enskilt viktigaste framtidsfrågan, har Moderaterna bara ett svar: mer kärnkraft, skriver Heléne Fritzon (S). Bild: Pressbild, Björn Larsson Rosvall
På klimatfrågan, den enskilt viktigaste framtidsfrågan, har Moderaterna bara ett svar: mer kärnkraft, skriver Heléne Fritzon (S). Bild: Pressbild, Björn Larsson Rosvall

Kärnkraft är inte framtiden – Tomas Tobé (M)

Svensk kristen höger, konservativa och högernationalister vill göra klimatomställningen till ett EU-projekt för dyr kärnkraft. Det är pinsamt. EU ska inte pumpa in nya forskningspengar till en energikälla som marknaden inte tror på, skriver Heléne Fritzon (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Kärnkraft, 15/1

I en debattartikel i GP uppmanar Tomas Tobé (M) mig och Socialdemokraterna att göra om och göra rätt när det gäller klimatpolitiken. Enligt honom görs det genom att rösta ja till hans förslag om mer kärnkraft. Vi röstade naturligtvis nej.

Kärnkraft är ingen framtidsfråga. EU ska inte heller lägga sig i sina medlemsländers energimix. Att vi socialdemokrater skulle rösta nej är nog Tomas Tobé, det höga tonläget till trots, föga förvånad över. Mer förvånande – rent av pinsamt – är att han inte ens får medhåll av sina egna partikamrater i hans konservativa grupp i Europaparlamentet.

Nederlaget ett faktum

Det måste ha varit en bitter förlust – särskilt med tanke på att kärnkraften är Moderaternas enda lösning på klimatfrågan, något som blev uppenbart för oss alla under EU-valrörelsen.

Trots Tomas Tobés desperata försök att skramla ihop röster för sitt vallöfte, var nederlaget ett faktum. Resultatet talar sitt tydliga språk. Förutom att endast en fjärdedel av den egna konservativa partigruppen backade Moderaterna – inklusive flera ledamöter från Orbáns parti, ungerska Fidezs – och några enskilda ledamöter från andra grupper, kom stort stöd ifrån Sverigedemokraternas partigrupp och extremhögern. Redan innan omröstningen var Europaparlamentets svar tydligt – nej till Tobés förslag. Detta avspeglade sig sedan vid omröstningen där hans ändringsförslag också röstades ner.

Omställning på bred front krävs

Så frågan är egentligen vem som ska göra om och göra rätt. På klimatfrågan, den enskilt viktigaste framtidsfrågan, har Moderaterna bara ett svar: mer kärnkraft. Detta trots att det inte finns något intresse från marknaden att investera i ny kärnkraft på grund av att det inte är ekonomiskt hållbart. Svensk kristen höger, konservativa och högernationalister vill göra klimatomställningen till ett EU-projekt för dyr kärnkraft. Det är pinsamt. EU ska inte pumpa in nya forskningspengar till en energikälla som marknaden inte tror på.

EU ska inte pumpa in nya forskningspengar till en energikälla som marknaden inte tror på

Det vi behöver nu är en ambitiös och hållbar klimatpolitik för framtiden. För mig som socialdemokrat är svaret givet. Vi behöver ett Europa som går före i kampen mot klimathotet, med högre ambitioner att jaga de företag och regeringar som inte gör sin del för att minska utsläppen och öka drivkrafterna för att ställa om så att målen i Parisavtalet nås. Europa ska visa världen vägen. Omställningen måste ske på bred front med kraftfulla strukturella samhällsreformer riktade mot de verksamheter och länder som släpper ut mest och utan att de med minst ekonomiska marginaler drabbas hårdast.

Detta är också utgångspunkten för EU-kommissionens nya ”Green Deal”, som nyligen presenterades av kommissionen med socialdemokraten Frans Timmermans i spetsen. Det är en ambitiös färdplan som ska göra Europa till världens första koldioxidneutrala kontinent 2050, vilket är helt avgörande för vår framtid.

Vill Tomas Tobé vara med och driva framtidsfrågorna på ett konstruktivt sätt, är det han själv som måste göra om och göra rätt. Att backa in i framtiden är inte rätt väg att gå.

Heléne Fritzon (S), Europaparlamentariker