Svenska politiker använder skatt som verktyg för att minska energikonsumtionen, menar debattörerna.
Svenska politiker använder skatt som verktyg för att minska energikonsumtionen, menar debattörerna.

El kan inte beskattas som cigarretter

Svenska politiker fortsätter att använda punktskatt för att minska energikonsumtionen. Men den historiska acceptansen för energiskatten håller på att ändras i snabb takt, skriver Christian Ekström och Henrik Jönsson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Halva din elräkning går till skatt. Det är en straffbeskattning lika hög som på cigaretter och bensin. Samtidigt krävs mer elektricitet för att möta behovet av en samhällsomställning bort från fossila drivmedel. Skatten på el behöver helt enkelt sänkas.

Om samhällskontraktet ska vara något värt så måste det åtminstone innefatta att medborgarna i ett högskatteland vars landgränser korsar den norra polcirkeln inte ska behöva lägga ned sina företagsverksamheter eller hamna på fattighuset grund av elpriset. Tyvärr är det uppenbart att det svenska samhällskontraktet brister. Trots skyhöga skatter är företag och medborgare inte längre garanterade pålitlig elförsörjning i hela landet. De som kommer ha det svårast att betala sina elräkningar i vinter är de med de minsta ekonomiska marginalerna.

ANNONS

LÄS MER:Prischock på elen – så här kan du agera

Den svenska politiska energidebatten har under de senaste 40 åren dominerats av föreställningen att energikonsumtion är problematisk och behöver minska. För att uppnå det ändamålet har man använt skatt som verktyg. Redan i mitten av åttiotalet uttrycktes denna ambition med orden ”statsmaktens viktigaste instrument för att direkt påverka priset på energi är energibeskattningen.” I linje med detta har landets ledande politiker belagt energi med punktskatt på samma sätt som för cigaretter. Punktskatter av denna typ används ofta för att minska konsumtion man finner oönskad.

Energiskatten har historiskt varit en accepterad skatt. Det håller på att ändras i snabb takt.

Huruvida cigarrettbeskattning är en optimal metod för att nå det önskade folkhälsomålet kan vi lämna därhän i denna kontext, men likheten med energibeskattningen är slående: Landets politiker använder beskattning som redskap både för att bekämpa rökning och brödrostning på frukostbordet.

Ny syn på energiskatten

Under perioder då elpriserna sjunkit har politikerna valt att höja skatterna. Ungefär halva din elräkning går till skatter och avgifter. De senaste tjugo åren har skatten på el fördubblats, samtidigt som omställningen till ren energi tagit fart. Faktum är att sedan 1996 har skatten på el närmare fyrfaldigats för hushållen, från 9,1 öre till dagens 35,60 öre per kilowattimme. Och det är exklusive moms. Momsen ligger ovanpå elräkningens alla delar, det vill säga även på energiskatten. Du betalar alltså skatt på energiskatten, hur absurt det än låter.

ANNONS

LÄS MER:Han lever utanför elnätet – producerar sin egen el

Energiskatten har historiskt varit en accepterad skatt. Det håller på att ändras i snabb takt. Det är ingen tillfällighet att nästan 30 000 personer har skrivit under Energiupproret. Elpriserna fortsätter stiga, och skatten likaså. Det är nog nu. Det är riksdagen som styr nivån på skatten och villkoren för att bygga stabil, fossilfri energi. Sänk energibeskattningen och rädda svenska arbetstillfällen och hårt prövade hushåll när vintern sveper över Sverige.

Christian Ekström, vd Skattebetalarna

Henrik Jönsson, initiativtagare Energiupproret

LÄS MER:Rekordhöga elpriser i Sverige – så kan du spara pengar

LÄS MER:Ingen ska uteslutas när vi ställer om för klimatet

LÄS MER:Vi ska elektrifiera samhället – med vilken el då?

ANNONS