Det är inte politikens uppgift att detaljstyra vilka smaksättningar av olika produkter som borde få finnas. Om man försämrar produkten genom smaksättningsförbud så ökar risken att människor som slutat röka med hjälp av e-cigaretten återgår till sina gamla vanor, skriver debattören.
Det är inte politikens uppgift att detaljstyra vilka smaksättningar av olika produkter som borde få finnas. Om man försämrar produkten genom smaksättningsförbud så ökar risken att människor som slutat röka med hjälp av e-cigaretten återgår till sina gamla vanor, skriver debattören. Bild: Markus Konow

E-cigaretter borde uppmuntras

Antitobakslobbyn vill förbjuda smaksatta e-cigaretter, trots att de är avsevärt mindre skadliga än vanliga cigaretter. I stället för att moralisera borde svenska myndigheter uppmuntra användningen av e-cigaretter.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

E-cigaretter 29/1

Läkare och företrädare från antitobakslobbyn skriver i GP 29/1 att smaksatta e-cigaretter borde förbjudas efter amerikanska dödsfall. Anledningen till dödsfallen beror, som debattörerna skriver, på egenblandat THC tillsammans med E-vitaminacetat, en olaglig blandning som inte har med smakämnen att göra. E-cigaretter borde istället uppmuntras, eftersom att det är ett mer hälsosamt alternativ till rökning.

Mindre skadligt

Sedan 2011 har rökningen bland gymnasieelever i USA sjunkit från 15,8 procent till 5,8 procent. Det är troligt att ungdomarna övergett cigaretterna till förmån för de betydligt mer hälsosamma elektroniska alternativen. De brittiska hälsoorganisationerna Royal College of General Practitioners, British Medical Association och Cancer Research UK menar att e-cigaretter är avsevärt mindre skadligt än rökning. Enligt Public Health England så är det åtminstone 95 procent mindre hälsovådligt.

ANNONS

Det debattörerna vill är att införa ett förbud mot ”smaker som tilltalar unga”, vilket är ett klåfingrigt och ogenomtänkt förslag. Vuxna människor föredrar smaker som inte påminner om rökning, och därför är till exempel fruktsmaker populära. Det finns alltså en efterfrågan hos vuxna att tillgodose. Att unga personer kan uppskatta en viss typ av smaksättningar är inte ett bra argument för ett förbud. Det finns spritsorter som är smaksatta på ett sätt som unga personer kan uppskatta, men det vore absurt att därför förbjuda dem. Det finns en åldersgräns på 18 år för att köpa nikotinprodukter just för att barn inte ska göra det.

Inskränkande förmynderi

Det är inte politikens uppgift att detaljstyra vilka smaksättningar av olika produkter som borde få finnas. Om man försämrar produkten genom smaksättningsförbud så ökar risken att människor som slutat röka med hjälp av e-cigaretten återgår till sina gamla vanor. Ett rimligare förslag för att hjälpa människor att göra mer hälsosamma val vore snarare att myndigheter upplyste medborgarna om att det finns bättre och sämre val, och att tillverkarna fick informera sina kunder om vad sina produkter innehåller. Det går att förbättra folkhälsan utan inskränkande förmynderi. I Storbritannien har man ett skademinimeringsperspektiv gällande tobaksbruk, och myndigheterna uppmuntrar därför rökare att gå över till e-cigaretter. Det är på tiden att Sverige anammar samma perspektiv.

ANNONS

Albin Zettervall, viceordförande Fria Moderata Studentförbundet

ANNONS