Parker som berörs är Actionparken i centrum, Bygglekplatsen i Biskopsgården, Positivparken i Västra Frölunda och Plikta i Slottsskogen, skriver debattörerna.
Parker som berörs är Actionparken i centrum, Bygglekplatsen i Biskopsgården, Positivparken i Västra Frölunda och Plikta i Slottsskogen, skriver debattörerna. Bild: Privat

Dubbelmoral av Centern att försvara beslutet om parklekarna

Centern försöker nu försvara ett dåligt politiskt beslut om att ta bort bemanningen på lekplatserna. Att säga att de hellre väljer att satsa på små lekplatser när pengarna inte finns som specifikt uppdrag i budgeten gör inte saken bättre, skriver Catarina Börjesson (D) och Jan Hammarström (D).

ANNONS

Replik

Bemannade parklekar, 10/12

I januari blir barnkonventionen lag i Sverige, det innebär att vi som styr staden måste öppna staden till förmån för barnen i större utsträckning än i dag. Demokraterna vill behålla de bemannade lekparkerna just för de utvecklar barnen. Centern försöker nu försvara ett dåligt politiskt beslut om att ta bort bemanningen på lekplatserna. Att säga att de hellre väljer att satsa på små lekplatser när pengarna inte finns som specifikt uppdrag i budgeten gör inte saken bättre.

Tvetydigt beslut

Tidigare i år tog park- och naturnämnden ett gemensamt beslut om en ny strategi för lekplatser. Då kom alla partier överens om att de bemannade lekplatserna är det mest attraktiva erbjudandet staden kan ge för utomhuslek i en läromiljö. Vid det tillfället fanns inga betänkligheter från Centern.

ANNONS

Vid det tillfället fanns inga betänkligheter från Centern

Parker som berörs är Actionparken i centrum, Bygglekplatsen i Biskopsgården, Positivparken i Västra Frölunda och Plikta i Slottsskogen. Hammarkullens parklek som Axel Josefsson (M) lovat att behålla betalas av företaget Bostadsbolaget och berörs inte av detta beslut. Om alliansen i sin budget hade prioriterat alla barn och deras rättigheter till en utvecklande lekmiljö så hade debatten avslutats nu.

En viktig mötesplats

De bemannade lekplatserna fyller en mycket viktig funktion under barns skoltid och fritid. Här får de i stor uträckning utlopp för sin fantasi och kreativitet och tillgång till en lekmiljö som få är förunnade med i sin hemmiljö. Alla barn går inte förskola – här fyller den bemannade leken behovet av en läromiljö i livets utmaningar.

Alla barn går inte förskola – här fyller den bemannade leken behovet av en läromiljö i livets utmaningar

Förskolor och fritidshem besöker den, familjer besöker den och barnen själva väljer att besöka den. Det är flera hundratals göteborgare som väljer mellan de olika aktivitetsparkerna. Här möts göteborgare i alla åldrar med olika förutsättningar i glädjen som finns i leken. Att det finns utbildade ledare som kan bistå med sin profession är genialt. De skapar både evenemang, lånar ut lek- och byggmaterial, löser konflikter som uppstår och ger en trygg lärplats för alla.

Att behålla bemannade lekplatser är sannerligen inget svårt beslut att ta med tanke på barnens bästa och skapa mötesplatser för alla göteborgare. Demokraterna har gott samvete och vi är stolta över vårt ställningstagande att behålla de bemannade lekplatserna, att det valet dessutom delas av majoriteten av partier i park- och naturnämnden underlättar.

ANNONS

Catarina Börjesson (D), ledamot i Park och naturnämnden

Jan Hammarström (D), ledamot i Park och naturnämnden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS