Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När förskolan har stor personalbrist och anställer assistenter till förskolan kan vi inte motivera pedagogtjänster på stadens lekparker, skriver AnnaSara Perslow (C).  Bild: Anders Ylander, Pressbild
När förskolan har stor personalbrist och anställer assistenter till förskolan kan vi inte motivera pedagogtjänster på stadens lekparker, skriver AnnaSara Perslow (C). Bild: Anders Ylander, Pressbild

Vi prioriterar lekplatser för alla barn i Göteborg

Barn i Göteborg ska ha närhet till trygga lekmiljöer – var de än bor i staden. Vi i Centerpartiet och alliansen väljer att bevara lekplatser över hela Göteborg i stället för att bemanna ett fåtal med personal, skriver AnnaSara Perslow (C), ordförande i park- och naturnämnden.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det har snart gått ett år sedan alliansen började styra staden efter 24 år av socialdemokratiskt styre och skenande kostnader. När vi nu står inför en förväntad lågkonjunktur behöver vi ifrågasätta initiativ och projekt som staden driver och som inte tillhör kommunal kärnverksamhet.

Nu är det viktigaste uppdraget för oss politiker att vi gör allt för att få bättre förskolor och skolor, en god äldreomsorg och bostäder. Inför nästa år stod vi i Centerpartiet och alliansen inför valet att lägga ner ett hundratal lekplatser i staden – till förmån för att ha kvar personal på ett fåtal. För oss är valet enkelt: vi vill ha trygga lekmiljöer över hela staden, så att fler barn kan leka, utvecklas och umgås. Det är inte tal om att lägga ner lekplatser, utan bemanningen på ett fåtal sådana.

Det är inte tal om att lägga ner lekplatser, utan bemanningen på ett fåtal sådana

I dag har staden fem bemannade lekplatser med olika inriktningar, där personal inspirerar till lek och aktiviteter. Vi ifrågasätter inte att denna verksamhet är bra, men anser att det inte är kommunens uppgift att driva den. När förskolan har stor personalbrist och anställer assistenter till förskolan kan vi inte motivera pedagogtjänster på stadens lekparker.

Uppmuntrar frivilliga insatser

Man kan fråga sig varför staden ska bemanna just dessa men inte fritidsaktiviteter där frivilliga tar ett stort ansvar; såsom fotboll, gymnastik eller ridning. I andra kommuner finns exempel på föreningar som driver denna typ av verksamhet och det vill vi givetvis uppmuntra även här. I Stockholm driver till exempel stiftelsen Fryshuset några av stadens parklekar.

Flera av stadens bibliotek erbjuder läxläsning på kvällar, sagostunder och barnteater. Samma möjlighet till studiehjälp vill vi i alliansen att fritidsgårdarna i staden ska erbjuda. Det är mötesplatser som kan möta de behov som oroade föräldrar och barn signalerat om.

Alla barn i Göteborg ska ha lika stor möjlighet att ha nära till en hel och säker lekplats

Alla barn i Göteborg ska ha lika stor möjlighet att ha nära till en hel och säker lekplats. Det är en möjlighet som Centerpartiet och alliansen bevarar. Det ger Göteborgs barn fler möjligheter till naturliga mötesplatser med både livskvalitet och trygghet, var du än bor och växer upp i staden.

AnnaSara Perslow (C), ordförande i park- och naturnämnden