Andelen som kände sig ganska eller mycket otrygga när de gick ensamma en kväll i sitt egna bostadsområde ökade från 21 procent 2013, till 30 procent 2020, skriver debattörerna.
Andelen som kände sig ganska eller mycket otrygga när de gick ensamma en kväll i sitt egna bostadsområde ökade från 21 procent 2013, till 30 procent 2020, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det är sossepolitik som gjort att kvinnors otrygghet har ökat

S-kvinnor skriver i en debattartikel att Sverigedemokraterna skulle vara kvinnofientliga och på något sätt motverka jämställdheten i Sverige. Faktum är dock att det är just S som styrt landet de tidigare åtta åren, då precis allt fallerade med symbolpolitik och en undermålig reformagenda som lett till att man aktivt försämrat kvinnors mående, trygghet och grundläggande rättigheter, skriver Linda Lindberg och Mona Olin från SD-kvinnor.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

17/5 Avslöjandet visar det vi alltid vetat – att SD hatar kvinnor

Det är tydligt att Socialdemokraterna försöker sopa undan sina egna misslyckanden på jämställdhetsområdet, men vi tror att svenska folket faktiskt minns de senaste åtta åren de två förgående mandatperioderna. De åtta åren när Socialdemokraterna hade makten och skapade en situation där Sverige gått från att vara bland världens mest jämställda länder, till att kraftigt dala i mätningarna. Ett Sverige där kvinnor behöver se sig över axeln när de går hem på kvällen, där våldtäktsmän får stanna kvar eftersom man gjort det enklare för dessa att få svenskt medborgarskap, och där födande kvinnor inte vet om de kommer kunna föda sitt barn på en förlossningsavdelning eller om denna vid tiden kommer vara full eller nedlagd.

ANNONS

Dubbelt så många

Fakta och evidensbaserad statistik har aldrig varit Socialdemokraternas starka sida, så uppenbarligen behöver någon berätta för dem om verkligheten.

– Under 2018 avled 22 kvinnor av dödligt våld från en partner/före detta partner, vilket var mer än dubbelt så många som året innan.

– Under 2017 beräknades omkring 240 000 personer vara utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige

– Under 2015 beräknades omkring 28 000 flickor och kvinnor vara könsstympade.

– Under våren 2022 var det brist på barnmorskor i samtliga 21 regioner, och avdelningar fick stänga ner för att kunna ha ledighet.

– Andelen som kände sig ganska eller mycket otrygga när de gick ensamma en kväll i sitt egna bostadsområde ökade från 21 procent 2013, till 30 procent 2020.

Ett förslag från SD-kvinnor är att kanske börja med att försöka påverka sitt eget parti, för att säkerställa att man inte fortsätter att aktivt motverka allt som har med jämställdhet och kvinnors rättigheter i Sverige att göra

Att med dessa resultat ändå anklaga oss för att vara kvinnofientliga förvånar inte men det är väl så Annika Strandhäll med näbbar och klor försöker hålla sig relevant. Faktum är dock att just Strandhäll under våren varit den främsta rösten inom Socialdemokraterna och S-kvinnor som tydligt motsatt sig S-förslaget med den starkt kritiserade könstillhörighetslagen som röstades igenom i april i år. Socialdemokraterna var särskilt drivande i processen med att få detta på plats, trots att hela kvinnolobbyn och dess organisationer starkt var emot eftersom det kastar omkull det jämställdhetsarbete och de rättigheter som kvinnor kämpat för i flera hundra år.

ANNONS

Ett förslag från SD-kvinnor är att kanske börja med att försöka påverka sitt eget parti, för att säkerställa att man inte fortsätter att aktivt motverka allt som har med jämställdhet och kvinnors rättigheter i Sverige att göra. Sedan tar vi gärna en debatt om alla de förslag Sverigedemokraterna och regeringen nu driver i hamn för att stärka jämställdheten i Sverige.

Linda Lindberg, ordförande för SD-kvinnor

Mona Olin, vice ordförande för SD-kvinnor

ANNONS