S-kvinnor är inte förvånade. Vi har länge varnat för Sverigedemokraternas kvinnosyn och hur partiet motsätter sig jämställdhetsarbetet i Sverige och EU. Efter TV4:s avslöjanden är det uppenbart för hela svenska folket att SD, hur partiet än försöker framstå, är ett kvinnofientligt parti, skriver debattörerna.
S-kvinnor är inte förvånade. Vi har länge varnat för Sverigedemokraternas kvinnosyn och hur partiet motsätter sig jämställdhetsarbetet i Sverige och EU. Efter TV4:s avslöjanden är det uppenbart för hela svenska folket att SD, hur partiet än försöker framstå, är ett kvinnofientligt parti, skriver debattörerna.

Avslöjandet visar det vi alltid vetat – att SD hatar kvinnor

Nu är det avslöjat. Sverigedemokraterna har anonyma trollkonton som aktivt piskar upp hatet och skapar polarisering. Och den kvinnosyn hos Sverigedemokraterna som S-kvinnor länge varnat för visas inför öppen ridå. Att kvinnor tystas i offentligheten och väljer bort politiken på grund av hat och hot är mycket allvarligt, skriver Annika Strandhäll och Maja Lundqvist.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Facebookkontot ”Vita kränkta kvinnor”, med sina 37 000 följare, ägs enligt Kalla Faktas granskning av Sverigedemokraterna. Här sprider de öppet kvinnofientligt material, kvinnor utmålas som apor och de kvinnliga oppositionsledarna som häxor och ett hot mot demokratin. Dessutom sprider de osmakliga inlägg som förringar mäns våld mot kvinnor och allmänt pekar ut kvinnor som inkompetenta.

S-kvinnor är inte förvånade. Vi har länge varnat för Sverigedemokraternas kvinnosyn och hur partiet motsätter sig jämställdhetsarbetet i Sverige och EU. Efter TV4:s avslöjanden är det uppenbart för hela svenska folket att SD, hur partiet än försöker framstå, är ett kvinnofientligt parti.

Övervägt att lämna

Varje dag utsätts kvinnliga politiker för hat och hot på nätet. Att Sverigedemokraterna aktivt driver på detta är oerhört allvarligt. Enligt Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning uppger nära hälften av förtroendevalda under 29 år att de har utsatts för brott, och unga kvinnor är extra utsatta. Hälften av politikerna som blivit utsatta har minskat sin aktivitet på sociala medier och en femtedel har övervägt att lämna sina förtroendeuppdrag. Det här är tecken på hur man redan har lyckats tysta morgondagens politiker.

ANNONS

Det är inte bara unga kvinnliga politiker som tystas, även unga kvinnliga aktivister är utsatta. Den 9 maj deltog Sevval, 20 år och Ruaa, 16 år från 2030 Movement i TV4 Nyhetsmorgon för att inför EU-valet prata om huruvida rösträtten ska sänkas till 16 år.

Efter inslaget spred Facebookontot “Vita kränkta kvinnor”, som nu avslöjats drivs av Sverigedemokraterna, inlägg som förminskade och hånade deras engagemang och kläder, och ifrågasatte att de överhuvudtaget fick plats i tv. Det här är bara ett exempel på hur Sverigedemokraternas trollkonton får stora konsekvenser för unga kvinnors samhällsengagemang. För hur ska unga kvinnor våga engagera sig när de öppet blir uthängda och hånade på nätet?

För hur ska unga kvinnor våga engagera sig när de öppet blir uthängda och hånade på nätet?

Att kvinnor tystas i offentligheten och väljer bort politiken på grund av hat och hot är mycket allvarligt. S-kvinnor kommer aldrig acceptera att politiska partier sprider kvinnohat eller ger sig på unga kvinnor på nätet. Vi står alltid upp och kämpar för unga kvinnor som engagerar sig politiskt. Frågan måste ställas till Ulf Kristersson, kan du se svenska folket i ögonen och lova att hela ditt regeringsunderlag verkar för ett demokratiskt samtal fritt från desinformation och manipulation där unga kvinnor vill och vågar engagera sig för vår framtid?

ANNONS

Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor

Maja Lundqvist, ordförande unga S-kvinnor

ANNONS