Vi vill se ett omedelbart slut på våldet som har drabbat och dödat civila inklusive många barn varav de flesta är palestinier, skriver debattörerna.
Vi vill se ett omedelbart slut på våldet som har drabbat och dödat civila inklusive många barn varav de flesta är palestinier, skriver debattörerna. Bild: John Minchillo

Den israeliska högern verkar inte intresserade av fred

När israelisk polis och militär började klubba ned demonstranterna vid Al-Aqsamoskén fick Hamas chansen att framstå som försvarare av palestiniernas sak. Detta passar, tyvärr, israelisk högerextremism alldeles utomordentligt, skriver bland andra Annika Strandhäll (S), riksdagsledamot.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

24/5 En fredlig framtid i Israel och Palestina kräver politiskt mod

26/5 Fred i Mellanöstern är ingen IKEA-möbel

27/5 Socialdemokraternas retorik är ren palestinsk propaganda

På vår artikel ”En fredlig framtid i Israel och Palestina kräver politiskt mod” har ett antal repliker kommit in, bland annat från Israels ambassadör i Sverige. Ambassadören framför kritik då han menar att vår artikel inte handlar om staten Israels rätt att existera eller om Hamas raketbeskjutningar. Han skriver dock inte att demokratin Israel är en ockupationsmakt som vägrar följa FN:s olika resolutioner om att lämna de ockuperade områdena. Fred genom en tvåstatslösning har varit nära, inte minst genom Osloavtalet, men det verkar som att den israeliska högern inte är intresserad av fred i realiteten.

ANNONS

Våld från båda parter

I vår artikel var vi tydliga med att det våld som vi har sett från båda parter med rätta både har kritiserats och fördömts. Gaza är i dag en plats där palestinier lever under outhärdliga förhållanden. Hamas är en extrem rörelse född ur extrema omständigheter och vars mål vi inte delar. Vi vill se ett omedelbart slut på våldet som har drabbat och dödat civila inklusive många barn varav de flesta är palestinier. Det vi vill understryka och som ligger i linje med vår utrikesministers uttalanden är att det största ansvaret för utvecklingen otvetydigt ligger på staten Israel, eftersom det är den starkaste parten. Det kräver att en regering kommer på plats som vill ha fred, är beredd att utrymma alla illegala bosättningar och riva muren på palestinsk mark. Här kommer även omvärldens agerande att spela stor roll, och det kräver ett verkligt engagemang från USA och president Biden. Först därefter kan en eventuell reell fredsprocess komma till stånd.

Det finns en stor förtvivlan och vrede över bosättningspolitiken och den metodiska omvandlingen av Jerusalem till enbart judarnas stad. Det skulle vara intressant om till exempel ambassadören erkänner Jerusalem som en helig stad för muslimer? Att Al-Aqsamoskén och Klippmoskén är lika betydelsefulla som Klagomuren? Det skulle därför vara klädsamt om såväl herr ambassadör som övriga som säger sig vilja åstadkomma en fredlig utveckling också börjar protestera mot vad som händer i Solwan och Sheikh Jarrah. När israelisk polis och militär började klubba ned demonstranterna vid Al-Aqsa fick Hamas chansen att framstå som försvarare av palestiniernas sak. Detta passar, tyvärr, israelisk högerextremism alldeles utomordentligt på samma sätt som vi ser europeisk högextremism växa när exempelvis Al Qaida eller IS genomför sina fruktansvärda terrorangrepp.

ANNONS

Illegala bosättningar

Svensk socialdemokrati har under årtionden krävt att utbyggnaden av illegala bosättningar ska upphöra, att muren på ockuperad mark ska rivas, att ockupationen av Västbanken och Östra Jerusalem avslutas samt att blockaden av Gaza ska upphöra. Vi är stolta över det engagemanget och viker inte en tum när mänskliga rättigheter inte respekteras eller internationell rätt ignoreras. Det långsiktiga målet och lösningen på konflikten står endast att finna i en framförhandlad tvåstatslösning där Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet med Jerusalem som gemensam huvudstad.

Det är inte längre tal om att erkänna Israel enligt 1967-års gränser utan nu är det tal om ett ännu större Israel. Att nå fred med sådana utgångspunkter blir mycket svårt att uppnå.

Palestinierna känner att omvärlden har svikit dem. Jerusalem har utropats som Israels huvudstad. Nya förslag om ytterligare eftergifter av palestinierna i fråga om även andra territorier på Västbanken har presenterats. Det är inte längre tal om att erkänna Israel enligt 1967-års gränser utan nu är det tal om ett ännu större Israel. Att nå fred med sådana utgångspunkter blir mycket svårt att uppnå. Vi, Sverige och omvärlden måste göra vad vi kan för att ge palestinierna hoppet tillbaka. Det skulle vara bra för Palestina, bra för Israel och bra för fredsutvecklingen i världen.

Den internationella rätten går inte att trixa med, trots att så många under flera tillfällen i modern tid har försökt. Våld, ockupation och bosättningar måste upphöra och är den enda vägen framåt för en fredlig utveckling i regionen. Och det kräver politiskt mod och politisk vilja för att åstadkomma.

ANNONS

Annika Strandhäll (S), riksdagsledamot

Jamal El Haj (S), riksdagsledamot

Elin Gustafsson (S), riksdagsledamot

Johan Büser (S), riksdagsledamot

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS