Jag delar sammanfattningsvis Christina Heikels uppfattning att det är viktigt att säkerställa att det finns blandade upplåtelseformer. Däremot är jag långt ifrån övertygad om att det behöver byggas just 1000 nya hyresrätter om året i Göteborgs stad om man tar hänsyn till hushållens egna preferenser och det faktum att det i normalfallet är betydligt billigare att bo i en ägd bostad, skriver debattören.
Jag delar sammanfattningsvis Christina Heikels uppfattning att det är viktigt att säkerställa att det finns blandade upplåtelseformer. Däremot är jag långt ifrån övertygad om att det behöver byggas just 1000 nya hyresrätter om året i Göteborgs stad om man tar hänsyn till hushållens egna preferenser och det faktum att det i normalfallet är betydligt billigare att bo i en ägd bostad, skriver debattören. Bild: Hasse Holmberg /TT

De flesta vill äga sin bostad - för det är billigare

Christina Heikel, Fastighetsägarna, skriver att det inte alls råder överskott på nya hyresrätter i Göteborgs stad och att det enligt stadens egna bedömningar behöver byggas 1000 nya hyresrätter per år. I min artikel beskrev jag situationen i Västra Götalands län som helhet. Jag drog inga som helst slutsatser om hur situationen ser ut i Göteborgs stad, skriver Robert Boije, chefsekonom SBAB.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

10/9 Trycket på nyproducerade hyresrätter är stort

3/9 Det byggs för många dyra hyresrätter i Västsverige

Jag delar Heikels uppfattning att det är viktigt med blandade upplåtelseformer som kan passa bra vid olika tillfällen i livet och för olika hushållsgrupper. Jag är inte i detalj insatt i hur Göteborgs stad gör bedömningar av behovet av nya hyresrätter. Mig veterligen är det index SBAB tagit fram det enda i sitt slag där efterfrågan på olika upplåtelseformer beräknas utifrån hushållens köpkraft bedömd från hur inkomstfördelningen ser ut i olika delar av Sverige och dessutom utifrån hur hushållens preferenser ser ut för olika boendeformer.

ANNONS

Föredrar att äga

Det finns inga heltäckande nationella preferensstudier, men de som är gjorda i andra regioner i Sverige visar att en stor majoritet av hushållen föredrar att äga sitt boende framför att hyra och dessutom att det även gäller de som redan har ett förstahandskontrakt på en hyresrätt – oavsett om det är en nyproducerad hyresrätt eller en i det äldre beståndet. De visar också att det resultatet gäller oavsett partitillhörighet, med undantag för Vänsterpartiets väljare.

Flera andra studier visar därtill att det är betydligt billigare att bo i en nyproducerad bostadsrätt jämfört med en nyproducerad hyresrätt mätt utifrån brukarkostnaden (och att det bara till viss del kan förklaras av skillnader i beskattning). I den mån hushåll med lägre inkomster stängs ute från ägarmarknaden på grund av införda kreditrestriktioner, är det en viktig faktor att väga in vid sidan av de bieffekter ”hyresregleringen” - som Christina Heikel mycket riktigt påpekar - kan ha på produktionen av nya hyresrätter.

Billigare att bo i bostadsrätt

Jag delar sammanfattningsvis Christina Heikels uppfattning att det är viktigt att säkerställa att det finns blandade upplåtelseformer. Däremot är jag långt ifrån övertygad om att det behöver byggas just 1000 nya hyresrätter om året i Göteborgs stad om man tar hänsyn till hushållens egna preferenser och det faktum att det i normalfallet är betydligt billigare att bo i en ägd bostad. Lägg därtill till segregationsproblemet där mixen av ägar-och hyresrätter är en nyckelfaktor. Därför tror jag att vårt nya index kan vara ett värdefullt tillskott till beslutsunderlaget inför planeringen av nya bostäder inte bara i Göteborgsområdet, utan även i andra regioner.

ANNONS

Robert Boije, chefsekonom, SBAB och doktor i nationalekonomi

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS