Att flytta myndigheten till en annan stad skulle ge en tydlig åtskillnad, höja tröskeln för övergång till näringslivet och sätta en hämsko på personalrotationen, skriver Johan Trouvé, VHK.
Att flytta myndigheten till en annan stad skulle ge en tydlig åtskillnad, höja tröskeln för övergång till näringslivet och sätta en hämsko på personalrotationen, skriver Johan Trouvé, VHK. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Därför borde vi flytta Finansinspektionen till Göteborg

Sett till Finansinspektionens problem är det uppenbart att något behöver göras. När den svenska finansvärlden är starkt koncentrerad till Stockholm så bör ett första steg vara att skapa ett avstånd mellan de som är satta att vaka över finansmarknaden och de som ska övervakas, skriver Johan Trouvé, vd Västsvenska handelskammaren.

ANNONS

De myndigheter som ska värna att det svenska finanssystemet fungerar har haft problem de senaste åren. Det har handlat om både Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten. Flera medier, bland annat Dagens industri och Svenska Dagbladet har också uppmärksammat den illa fungerande översynen av finansmarknadens aktörer. Nu senast ut i raden Göteborgs-Posten med ledartexten Staten ska inte vara bankernas knähund.

Öka avståndet

Det främsta problemet, som alla pekar på och som även vi håller med om, är den höga personalomsättningen och myndigheternas svårigheter att säkerställa att det finns ett avstånd mellan övervakare och de övervakade. Sett till de senaste årens problem och strömhopp till näringslivet är det uppenbart att något behöver göras. När den svenska finansvärlden är starkt koncentrerad till ett par kvarter i huvudstaden så bör ett första steg vara att skapa ett avstånd, både mentalt och geografiskt, mellan de som är satta att vaka över finansmarknaden och de som ska övervakas.

ANNONS

Ett geografiskt avstånd för myndigheterna gör att invanda nätverk luckras upp och att internrekrytering i Stockholms starkt koncentrerade finansvärld försvåras

Ett geografiskt avstånd för myndigheterna gör att invanda nätverk luckras upp och att internrekrytering i Stockholms starkt koncentrerade finansvärld försvåras. När det blir svårare att byta arbetsgivare än att bara byta adress på Östermalm – och när ett byte omfattar en större process med fler parametrar än kontorsadress och lönekuvert – ökar det mentala avståndet.

Under de senaste åren har tidningarna varit fyllda av beskrivningar om turbulens och ledningskris hos Riksgälden, personalomsättning hos Finansinspektionen (FI) och ”ohållbar arbetsbelastning” samt ekonomiska underskott hos Ekobrottsmyndigheten.

Tappar personal till bankerna

Problemen är kända sedan ett par år men har ändå fortsatt. I juni gick också Riksrevisionen ut med att de startar en granskning av FI:s hantering av intressekonflikter. Men det handlade lika mycket om att bevaka det stora personaltappet till bankerna som de är satta bevaka. “Beslutet att granska Finansinspektionen hänger […] ihop med den stora personalrörlighet som på senare tid funnits mellan myndigheten och branschen.” säger Riksrevisionen på sin hemsida.

Som om det inte var nog gick samma inspektions chefsjurist till en stor pensionsförvaltare hösten innan

Som ett konkret och aktuellt exempel kan nämnas hur FI:s näst högste chef i höstas meddelade att han skulle gå över till en affärsbank. Som om det inte var nog gick samma inspektions chefsjurist till en stor pensionsförvaltare hösten innan.

Stäng svängdörrarna

För att ge myndigheterna långsiktiga utvecklingsmöjligheter samt öka förtroendet för myndighetens oberoende måste svängdörrarna mellan marknad och myndighet stängas. Om regeringen ska stänga dörren ordentligt så bör finansminister Magdalena Andersson (S) och hennes kollega på departementet, finansmarknadsminister Per Bolund (MP), överväga att flytta ut FI från Stockholm. Att flytta myndigheten till en annan stad skulle ge en tydlig åtskillnad, höja tröskeln för övergång till näringslivet och sätta en hämsko på personalrotationen.

ANNONS

Med en omplacering kan myndigheten få bättre förutsättningar att utveckla och behålla sina medarbetare

Med en omplacering kan myndigheten få bättre förutsättningar att utveckla och behålla sina medarbetare. Göteborgs universitet kan erbjuda kunniga ekonomer, jurister och staden en arbetsmarknad där affärsbankers och fondförvaltares locktoner är mer avlägsna. För de som vill gå vidare i karriären efter arbetet på myndigheten så finns en mängd stora industriföretag och fastighetsföretag som alla har behov av kunskap kring finansmarknaderna och regelverk kring dessa.

Förutom att bidra till att hantera de myndighetsbekymmer som fått fortgå alldeles för länge kan strukturella brister i myndighetssverige rättas till. Det finns en obalans med den starka koncentrationen av myndigheter till Stockholm vilket är en onödig begränsning på Göteborgs möjligheter att hjälpa Stockholm som tillväxtmotor.

Johan Trouvé, vd Västsvenska handelskammaren

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS