Anders Larsson, ordförande Svenska ishockeyförbundet.
Anders Larsson, ordförande Svenska ishockeyförbundet.

Brist på ishallar hotar hockeyn i Göteborg

I Göteborg växer inte ishockeyn som den gör på andra håll. Den minskar. Orsaken är bristen på inbjudande isytor och ishallar nära där människor bor. Det oroar oss, skriver Anders Larsson och Mikael Haglund, Ishockeyförbundet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I helgen välkomnar vi Hockeysverige till Göteborg för slutspel i TV-pucken 2017. Vi ser fram emot en hockeyfest med bra och spännande matcher. Medan hockeyfesten pågår ser vi tyvärr att ishockeyn i Göteborg med omnejd står inför stora utmaningar. Vi ser en större brist på isytor och anläggningar i Göteborg med omnejd än i övriga landet. Det oroar oss och det kan på sikt hota möjligheterna för ishockeyn att vara en sport för alla.

Svensk Ishockey vill bli den mest engagerande idrotten i Sverige. Det betyder att vi måste öka möjligheterna för ännu fler att vilja och kunna spela ishockey. Vi har inom svensk ishockey det största ansvaret för det till exempel när det gäller de kostnader vi själva kan påverka, öppenheten för fler tjejer att spela ishockey och många andra frågor. Men grunden för ishockey är också möjligheterna att kunna åka skridskor. Det är helt enkelt kul att åka skridskor!

ANNONS

En nationell identitet

Ishockey är tillsammans med skidor och skidåkning en del av vår nationella identitet och kultur. Intressant kuriosa är att Jan Guillou i romansviten Det stora århundradet skriver om hur just skridskoåkning byggde broar mellan människor. Man umgicks på och runt isen och isen blev en naturlig mötesplats för människor som kom ifrån olika bakgrunder. Samma logik skulle också kunna gälla i dag. Vi vill förstås att fler ska upptäcka ishockeyn och på riktigt göra det möjligt för oss att ta en ännu större del i samhällsutvecklingen och då är isytor och ishallar är särskilt viktiga om fler ska kunna åka skridskor nära och enkelt.

Allt färre isytor

Tyvärr har vi under senare år sett allt färre isytor i Sverige. Under 2016 öppnades inte någon endaste ny hall i hela landet. I Göteborg har detta blivit extra tydligt. I Göteborg växer inte heller ishockeyn som den gör på andra håll. Vi har inte samma positiva tillväxt i antal barn och unga som kommer till ishockeyn i Göteborg med omnejd, utan tyvärr ser vi faktiskt en minskning. För oss är ett av de allra tyngsta skälen till den negativa utvecklingen i Göteborg bristen på tillgängliga och inbjudande isytor och ishallar nära där människor bor.

ANNONS

I Göteborg planeras det i dag för nya bostadsområden och en inflyttning motsvarande en befolkning av Halmstads storlek. Vi ser tyvärr inga planer för nya isytor eller ishallar i dessa områden. Visserligen ska några ishallar i Göteborg renoveras och några ska ersättas med nya. Men sammantaget är det ingen tillväxt på tillgången till isytor i Göteborg med omnejd. Det oroar oss.

Får oftare säga nej

Riksidrottsförbundet presenterade nyligen i sin årliga kommunundersökning att bristen på idrottsanläggningar och trängsel i de anläggningar som finns gör att allt fler idrottsföreningar oftare får säga nej till barn och unga. Det känner vi tyvärr också igen inom ishockeyn. Därför ser vi med oro på utvecklingen av tillgång till isytor. Vi vill att ännu fler tjejer och fler med en annan bakgrund än den som traditionellt söker sig till ishockeyn ska vilja upptäcka skridskoåkning och ishockey också i Göteborg. De möjligheterna blir mindre när allt färre får chansen att prova att åka skridskor i närheten av där man bor.

I Göteborg med omnejd har vi flera framgångsrika ishockeyföreningar som Frölunda med ett SM-guld bara för något år sedan, Göteborgs HC som tagit klivet upp i SDHL, damernas högsta liga och förstås alla föreningar som bedriver en fantastisk verksamhet på olika nivåer. Vi hoppas att hockeyfesten nu i helgen inte ska vara en happening för redan frälsta ishockeymänniskor, utan locka fler nya barn och unga att prova på ishockey. Men de måste ha någonstans att åka skridskor.

ANNONS

Politiker – bjud in oss

Vi uppmanar därför politikerna i Göteborg och kommunerna runt omkring att bjuda in oss för att vi gemensamt ska kunna skapa fler isytor och anläggningar, och inför framtiden vara med tidigare redan i planeringen av nya större bostadsområden. Låt hockeyfesten i helgen inte bli ett tomtebloss, utan startskottet för framtiden. Det är kul att åka skridskor – låt fler få upptäcka det i närheten av där de bor!

Anders Larsson

ordförande Svenska ishockeyförbundet

Mikael Haglund

ordfröande Göteborgs ishockeyförbund

ANNONS