Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den slarviga beskrivningen som ges av Socialdemokraterna stämmer inte. Alliansstyret i Göteborg har inte dragit ned på resurserna till socialtjänsten. Tvärtom bara under 2022 har Liberalerna varit med och förhandlat fram över 250 miljoner kronor till socialnämnderna för trygghetsstärkande åtgärder och sociala insatser, skriver debattören. Bild: Paul Wennerholm TT
Den slarviga beskrivningen som ges av Socialdemokraterna stämmer inte. Alliansstyret i Göteborg har inte dragit ned på resurserna till socialtjänsten. Tvärtom bara under 2022 har Liberalerna varit med och förhandlat fram över 250 miljoner kronor till socialnämnderna för trygghetsstärkande åtgärder och sociala insatser, skriver debattören. Bild: Paul Wennerholm TT

Bra socialpolitik handlar inte bara om resurser utan om hur de används

Marina Johanssons höga svansföring är förvånande med tanke på regeringens misslyckade politik och de 183 skjutningar som skett bara i år. Istället för att ta ansvar för situationen blandar Johansson bort korten och skyller Sveriges situation på Göteborgs alliansstyre de senaste 3 åren, skriver Simona Mohamsson (L)

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

16/6 L:s löften tomma ord när man samtidigt vill sänka skatten

7/6 Ska vi besegra gängen behöver vi en justitieminister som inte skyller ifrån sig

Johansson får inte ihop den nya liberala socialpolitiken vi går till val på med att vi även vill sänka skatten i Göteborg. Socialdemokraterna i Göteborg är så stressade inför valet i höst att den återkommande paroll “vända varje sten” visar sig vara tom på innehåll.

Jag är inte förvånad att en socialdemokrat inte förstår hur vårt förslag om en sänkt kommunalskatt både är rätt och rättvist. Kommunen behöver inte växa mer för att klara välfärdsuppdraget. Tvärtom kommer vi att kunna stärka välfärdens kärna med 150 miljoner kronor till skola, trygghet och omsorg. Samtidigt som Liberalerna sänker skatten.

Den slarviga beskrivningen som ges av Socialdemokraterna stämmer inte. Alliansstyret i Göteborg har inte dragit ned på resurserna till socialtjänsten. Tvärtom bara under 2022 har Liberalerna varit med och förhandlat fram över 250 miljoner kronor till socialnämnderna för trygghetsstärkande åtgärder och sociala insatser. Det handlar bland annat om stöd till personalen, förstärkt avhopparverksamhet och intensifierat arbete mot våld i nära relation. Men framför allt har Liberalerna satsat på skolan, eftersom en bra skolgång är det starkaste skyddet mot en kriminell framtid. Socialtjänsten har under mandatperioden fokuserat särskilt på skolframgång för barn i riskzon.

Om Socialdemokraterna menar allvar med att alla barn ska få den bästa möjliga utbildningen. Att alla ska ges förutsättningar att nå sina livsdrömmar. Då måste Socialdemokraterna kunna garantera det med något annat än tomma ord och bortförklaringar. Vi ser att nyrekryteringen av unga till gängbrottslighet behöver behandlas med förebyggande insatser och socialt arbete. Vi vill ingripa tidigare för att kunna göra det krävs ny lagstiftning.

Bra socialpolitik är inte bara en fråga om resurser utan vad man gör av de resurser vi lägger på förebyggande arbete. Förutom skolan vill vi införa ”allvarssamtal” tillsammans med polisen, för att stötta föräldrarna att stoppa en negativ utveckling för unga innan det är för sent. Vi vill utvidga och utveckla föräldrastödet i Göteborg med fokus redan i förskolan. Dessutom vill få möjligheter till tvingande insatser i ett tidigare skede.

I kommunen tar vi vår del av ansvaret för att förebygga att ungdomar dras in i gängmiljön. Men vi kräver då också att regeringen ta sitt ansvar. Resurser är viktigt för att förbättra det sociala arbetet mot samhällets mest utsatta men det kräver också politiska reformer, något som Socialdemokraterna av sin debattartikel att döma verkar lida brist på.

Simona Mohamsson (L)