Den farliga utvecklingen går att vända på. Men då behövs en justitieminister som inte skyller ifrån sig på kommunerna, utan tar ansvar, skriver debattören.
Den farliga utvecklingen går att vända på. Men då behövs en justitieminister som inte skyller ifrån sig på kommunerna, utan tar ansvar, skriver debattören. Bild: Paul Wennerholm/TT

Ska vi besegra gängen behöver vi en justitieminister som inte skyller ifrån sig

Ännu en skottlossning mot ett flerfamiljshus i Biskopsgården skedde den 15 maj. I det läget borde Sverige ha en justitieminister som gör allt för vända på utvecklingen. Som väntat räddades Morgan Johansson kvar som justitieminister, trots massivt misstroende mot honom. Trots att allt han gör är att rymma från ansvar. Regeringen erbjuder bara tomma ord om förebyggande insatser för att bryta gängvåldet, skriver Simona Mohamsson (L)

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

För att vara en regering som säger sig prioritera förebyggande insatser mot rekrytering av unga till de kriminella gängen, är passiviteten slående. Kommunerna bär inte ansvaret för gängkrigen. Sverige förtjänar en ny liberal socialpolitik som är kristallklar när det gäller att ta ställning för brottsoffer, skyddet av samhället och de allra mest utsatta.

Vi ska hindra små olyckor från att bli stora katastrofer. Samhället får aldrig kompromissa med unga människors rättigheter. Föräldraansvaret måste öka, men om vårdnadshavarna sviker måste samhället träda in. Med rätt resurser och rätt befogenheter. Inget barn ska fostras in i kriminalitet. Ingen på glid ska möta samhällets insatser först när är för sent. För att stoppa en kriminell livsbana är det oerhört viktigt att reaktionen kommer tidigt och tydligt när barn begår sitt första brott.

ANNONS

Samlat grepp

Många partier säger att de vill se fler tidiga, förebyggande insatser i stället för hårdare tag som lösning på den växande ungdomskriminaliteten. Det krävs nu ett samlat grepp i Göteborg, som bygger på att man förstår hur illa det är och hur mycket värre det kan bli. Därför lägger vi fram ett program “det glömda Göteborg” med bland annat följande sju konkreta förslag gällande det förebyggande arbetet i socialtjänsten:

– Inför allvarssamtal. En åtgärd för att stoppa nyrekryteringen till gängkriminalitet. En ung under 18 år, som för första gången misstänks för brott ska efter gripandet få ett obligatoriskt hembesök från socialtjänst och polis som tillsammans med sina vårdnadshavare går en åtgärdsplan. Allvarssamtalen är en viktig del i stadens förebyggande arbete för att motverka ungdomskriminalitet.

– Fler mellantvångsinsatser, det vill säga mindre ingripande insatser än placering, behöver ske tidigt för barn och unga som riskerar att hamna snett i livet.

– Besök hos förstföderskor i utsatta områden. För barn som växer upp i utsatta områden finns en ökad risk för att få en sämre start i livet. För att säkerställa en jämlik hälsa och likvärdiga förutsättningar till en positiv utveckling för barn som växer upp i dessa områden måste samhället intensifiera och anpassa sitt stöd. Hembesök från tvärprofessionella team skapar tillit och trygghet hos nyblivna föräldrar.

ANNONS

Obligatoriska insatser måste komma på plats tidigare, för såväl barn och unga som för deras föräldrar

– Kartläggningar av unga i riskzon med utgångspunkt i skolans verksamhet borde göras en gång om året av SSPF (Skola-socialtjänst-polis-fritid). Ett pilotprojekt har redan startats på Norra Hisingen mellan skola, socialtjänst, polis och fritid som följs upp av en för staden gemensam utvecklingsledare för trygghetsfrågor. Detta för att kunna genomföra mer riktade insatser till dem som löper risk att rekryteras till kriminella nätverk.

– Föräldrastöd. Föräldrar i utsatta områden ska erbjudas och motiveras att delta i evidensbaserat föräldraskapsstöd med särskilt fokus på åldrarna 3-11 år. Målet är att lära ut verktyg som leder till mindre risker för barnet i hemma och i skolan. Vuxna som möter barn i sitt arbete skall ha bra kunskap kring hur man upptäcker riskfaktorer för att barn ska få rätt stöd i rätt tid. Detta är det mest effektiva sättet att förebygga problem för barnet senare i livet.

Går att vända

– Rätt till tvingande stöd i tid. Socialtjänsten måste få större möjligheter att agera för att rädda unga på väg att fostras in i kriminalitet. Obligatoriska insatser måste komma på plats tidigare, för såväl barn och unga som för deras föräldrar. I dag har socialtjänsten 18 veckor på sig att göra utredningar på barn och ungdomar. Vi vill att man ska korta tiden från inledd utredning till insats.

ANNONS

Den farliga utvecklingen går att vända på. Men då behövs en justitieminister som inte skyller ifrån sig på kommunerna, utan tar ansvar. Då behövs en ny regering med en liberal socialpolitik som prioriterar förebyggande insatser mot rekrytering och som ger kommunerna rätt resurser.

Simona Mohamsson (L), ordförande i Socialnämnd Hisingen

ANNONS