Det behövs olika boendeformer i Göteborg och efterfrågan efter de hyresrätter som har en lägre hyra är stor. Därför behövs varje sådan hyresrätt finnas kvar, skriver debattören.
Det behövs olika boendeformer i Göteborg och efterfrågan efter de hyresrätter som har en lägre hyra är stor. Därför behövs varje sådan hyresrätt finnas kvar, skriver debattören. Bild: Olof Ohlsson

Bostadspolitik är ingen tävling om bästa boendeformen

Bostadspolitik är ingen tävling om vilken boendeform som är bäst. Bostadspolitik ska handla om att ge alla en möjlighet till ett bra hem. Ombildning löser inte problemen som finns på bostadsmarknaden, skriver Ronny Bengtsson, Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

16/9 Göteborg har inte råd att sälja ut allmännyttan

22/9 Hyresgästföreningen blandar bort korten om ombildningar

Till skillnad från Patrik Rosén, vd på ett konsultbolag för ombildningar, så ställer vi inte olika boendeformer mot varandra. Det finns de som har möjlighet att äga sitt boende och föredrar det. Andra föredrar att hyra med alla fördelar det innebär som mindre ekonomisk risk och en hyresvärd som ska sköta om huset och åtgärda fel och brister. Det behöver finnas både ägt boende och hyresrätter i alla delar av Göteborg. Vi ser ingen konflikt där hur gärna än Patrik Rosén försöker skapa en.

ANNONS

Lägre hyra

Däremot så behöver vi värna om de befintliga hyresrätterna som har lägre hyra och inte ombilda dem till bostadsrätter. Anledningen är enkel. De äldre hyresrätterna går inte att ersätta med nyproduktion. Hyrorna i nyproducerade lägenheter är mycket högre, vilket gör att många färre har råd att bo där. 2019 innebar en flytt från en hyresrätt med en genomsnittshyra till en nybyggd hyresrätt en ökning av boendekostnaden, hyran, på över 65 procent. Alltså minskar beståndet som har störst efterfrågan vid ombildningar. Det drabbar framför allt unga, ensamstående, pensionärer och andra som inte har tjocka plånböcker.

Det stämmer att de som inte har råd att köpa sin lägenhet vid en ombildning har rätt att bo kvar som hyresgäst. Men det är ofta ett dåligt alternativ. Hyresgästföreningen har sett flera exempel på hur hyresgäster hamnat i konflikter med grannarna som nu ska stå för underhållet. Enkäter före och efter ombildningar visar också att hyresgäster som blivit kvar efter ombildningar i Stockholm blivit klart mer missnöjda inte minst med service och underhåll.

Dålig affär för göteborgarna

Vad som däremot inte är sant är Patrik Roséns påstående om att ombildningar alltid sker till marknadspris. I Stockholm har det blivit kutym att försäljning vid ombildning sker till ett rabatterat pris, ofta 70 procent av marknadspris. Det ser vi också i Göteborg vilket Briljantgatan är exempel på, som GP skrev om tidigare i år. Det kan vara en bra affär för den enskilde, men inte för göteborgarna på lång sikt.

ANNONS

Hyresgästföreningen är på inget sätt emot ägt boende – vi ser gärna att det byggs bostadsrätter som de som vill och har möjlighet kan flytta till. Däremot tycker vi inte att det ska ske genom ombildningar. Det behövs olika boendeformer i Göteborg och efterfrågan efter de hyresrätter som har en lägre hyra är stor. Därför behövs varje sådan hyresrätt finnas kvar.

Ronny Bengtsson, tf regionordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige.

ANNONS