När Sverige befinner sig i en kris borde vi väl snarare vända på diskussionen. Hur kan ett rikt land som vårt stötta de barnfamiljer som lever på marginalerna? skriver debattören.
När Sverige befinner sig i en kris borde vi väl snarare vända på diskussionen. Hur kan ett rikt land som vårt stötta de barnfamiljer som lever på marginalerna? skriver debattören. Bild: Martina Holmberg / TT

Bidragstaket är en piska som slår mot barnfamiljer

Ensamstående föräldrar måste klara sig på en lön, vilket för flera av dem har blivit svårare i och med de senaste månadernas skenande inflation. Trots att den här gruppen skulle behöva allt stöd de kan få nu, när det är svåra tider, gör regeringen precis tvärtom och har meddelat att de vill införa ett bidragstak, skriver Christina Olsson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Regeringen kommer att gå vidare med sin plan om att införa ett bidragstak. I december 2024 ska ett utredningsförslag läggas fram för att minska ”bidragsberoendet” i Sverige.

Den här nyheten oroar oss. Självklart ska arbete löna sig. Men att minska samhällets stöd till de som behöver det som mest hjälper inte våra medlemmar. Tvärtom riskerar det att göra livet ännu svårare för landets ensamstående föräldrar och deras barn.

Makalösa föräldrar är en förening som samlar familjer över hela landet. Vi jobbar med att stötta, att skapa nätverk, men också att hjälpa de som har det allra tuffast ekonomiskt.

Sedan flera decennier syns en trend där det blivit svårare för ensamförsörjare – varav en majoritet är mammor – att kunna erbjuda sina barn en ekonomisk trygghet. Det handlar om det självklara i att bara en lön innebär betydligt mindre pengar än vid två inkomster. Men här finns också andra bidragande problem. Många kan inte jobba heltid hur gärna de än vill. Dels erbjuds inte fasta jobb på heltid i dag ens till hälften av de anställda i kvinnodominerande yrken. Dessutom saknas barnomsorg i en majoritet av svenska kommuner, vilket gör det omöjligt för många ensamstående föräldrar att jobba så många arbetspass som de egentligen behöver.

ANNONS

I en enkät till våra medlemmar från senhösten 2022 vittnade hela åtta av tio att de upplever stress varje dag eller flera gånger i veckan. Så många som hälften svarade att de någon gång varit sjukskrivna på grund av stressrelaterade sjukdomar. Och två av tre är oroliga och stressade över sin ekonomi. Att på håret klara eller inte klara ekonomin är en stor sak, det blir tydligt.

Fel tid för regeringens plan

Redan före den ekonomiska krisen slog till var ensamstående föräldrar en grupp som utmärkte sig i risk för fattigdom. Men med en skenande inflation och enorma prisökningar, har våra medlemmar drabbats något oerhört. Många handlar på kredit, många tvingas låna till skyhöga räntor och många vet inte hur de ska klara sommaren när barnen inte längre kan äta åtminstone ett mål mat i skolan.

Christina Olsson.
Christina Olsson. Bild: Makalösa föräldrar

Vi ser därför med oro på hur regeringen avser att minska stödet till de som har det som värst. När Sverige befinner sig i en kris borde vi väl snarare vända på diskussionen. Hur kan ett rikt land som vårt stötta de barnfamiljer som lever på marginalerna? Hur kan vi på riktigt kompensera för vad en frånvarande förälder innebär i ekonomisk trygghet för de barn som är berörda?

Regeringen har exempelvis varit lyhörda när det gäller bostadsbidraget, den tillfälliga höjningen finns kvar. Men det räcker tyvärr inte.

Det har funnits en förståelse tidigare för våra frågor. Regeringen har exempelvis varit lyhörda när det gäller bostadsbidraget, den tillfälliga höjningen finns kvar. Men det räcker tyvärr inte, särskilt inte nu när krisen slår så hårt. Och visst ska man börja i jobben. Men då måste också heltid och tillsvidareanställningar finnas tillgängliga. Då måste barnomsorg finnas när våra medlemmar kan jobba.

ANNONS

Samhället får inte svika de som gör allt de kan för att kunna försörja sina barn, men som har alla odds emot sig. Här behöver staten stötta. Här krävs en investering så att barnen som växer upp under knapra förhållanden får samma möjligheter i livet som andra barn. Samma möjligheter till bra liv och en ljus framtid. Att diskutera hur lågt bidragstaket ska sättas är raka motsatsen till detta. Att köpslå om hur lågt stödet till barnfamiljer ska bli är fel väg att gå.

Så sluta göra det svårare för ensamstående föräldrar – de som gör allt rätt men som ändå knappt kan försörja sina barn. Hjälp dem i stället och se hur hela samhället vinner på det.

Christina Olsson, generalsekreterare Makalösa Föräldrar

LÄS MER:Regeringen och SD ense om att utreda bidragstak

LÄS MER:Bidragstak löser knappast huvudproblemet

LÄS MER:Fem punkter: Därför pratade inte Kristersson om våldet

ANNONS