Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordstan och kringliggande platser har under alldeles för lång tid kantats av kriminalitet och otrygghet. All heder bör därför riktas mot säkerhetspersonal och ordningsvakter som dagligen gör vad de kan för att upprätthålla den allmänna ordningen, skriver debattören. Bild: 	Adam Ihse/TT
Nordstan och kringliggande platser har under alldeles för lång tid kantats av kriminalitet och otrygghet. All heder bör därför riktas mot säkerhetspersonal och ordningsvakter som dagligen gör vad de kan för att upprätthålla den allmänna ordningen, skriver debattören. Bild: Adam Ihse/TT

Att mota bort härjiga ungdomsgäng från Nordstan är inte rasism

Att avhysa stökiga ungdomsgäng från Nordstan kan sannerligen inte ses som en kränkning eller avhumaniserande åtgärd. Däremot blir det kränkande när ungdomsgäng tillåts härja fritt utan markering från rättssamhället, skriver Peter Horntvedt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

4/5 Kränkande och rasistiskt att använda ljudskrämmor i Nordstan

Matteo Iammarrone skriver att Nordstans användande av ljudskrämmor är rasistiskt för att en stor andel av ungdomarna som hänger i Nordstan har invandrarbakgrund. Men att avhysa stökiga ungdomsgäng från Nordstan kan sannerligen inte ses som en kränkning eller avhumaniserande åtgärd.

2000-talet är av allt att döma härskarteknikerns millennium då man med några få avskräckande termer kan brunsmeta i syfte att tysta och nedvärdera sina meningsmotståndare.

Att Sverige dessutom skulle ägna sig åt att förtrycka och utnyttja icke-vita personer är dessutom rena fördomar. Få länder jobbar så aktivt med integration, mångfald och skydd för sina medmänniskor i syfte att stävja rasism och segregering vilket givetvis är positivt.

Därtill är Nordstan primärt ett shoppingcenter där företagare erbjuder sina tjänster i syfte att tjäna sitt dagliga levebröd - inte en fritidsgård för ungdomar att driva omkring på. När ungdomsgäng väljer att ignorera ordningsvakternas tillsägelser blir fallet givet att ljudskrämmor är en effektiv metod för att mota bort oönskat beteende.

Sist men inte minst behövs en attitydförändring i vårt samhälle där inte buset alltid tas i försvar

Nordstan och kringliggande platser har under alldeles för lång tid kantats av kriminalitet och otrygghet. All heder bör därför riktas mot säkerhetspersonal och ordningsvakter som dagligen gör vad de kan för att upprätthålla den allmänna ordningen.

Sist men inte minst behövs en attitydförändring i vårt samhälle där inte buset alltid tas i försvar. Det som behövs är att oacceptabla attityder bryts ner genom att ordningsmakten tar vid utan att ständigt anklagas för rasism.

Att personalen på Nordstan skulle ägna sig åt rasism torde vara en myt med tanke på den breda mångfald som präglar dess personal. Dessutom är ungdomsgängen i Nordstan långt ifrån homogena, utan snarare heterogena.

Peter Horntvedt, fritidspolitiker för Moderaterna i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning