Carl-Johan Bergström, förhandlingschef Hyresgästföreningen region västra Sverige och Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen region västra Sverige.
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef Hyresgästföreningen region västra Sverige och Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen region västra Sverige.

Absurda påståenden om hotad hyresrätt

Fastighetsägarna GFR:s attack på hyressättningssystemet och Hyresgästföreningen kommer i en tid då bostadsbristen är enorm och det saknas bostäder som människor har råd att bo i. Påståendet att hyresrätten är hotad på grund av för låga hyror är fullständigt absurd, skriver Kristofer Lundberg och Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Replik

Hyresförhandlingarna, 28/5

Fastighetsägarnas falska retorik är lätt att slå hål på. San ningen är den att det är en bra investering att äga och förvalta hyresfastigheter, vinster som oavkortat betalas av hyresgästerna. I slutet på 2018 släpptes Hyresgästföreningens rapport Privatvärdarnas ekonomi om Skånes privata värdars vinster.

Utredningen visar att det är lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter. Hyresbostäder är den fastighetstyp som gett allra bäst avkastning till sina investerare. Vinsten ligger i snitt på 20 procent per hyreskrona. Den hyresvärd som tjänar mest har en vinst på 47,1 procent per hyreskrona.

Hyreskommissionen har dessutom tagit fram statistik över hyresutvecklingen och de fastighetsrelaterade kostnadsökningarna under åren 2007–2016 som visar att konsumentprisindex (KPI) stigit med nio procent medan den genomsnittliga årshyran stigit med 26 procent. I ljuset av det är det naturligtvis helt absurt att kalla hyresnivån för låg.

ANNONS

Att hävda att hyresgästerna skulle sitta på makten och ha någon slags vetorätt stämmer inte. Årets hyreshöjningar är de högsta på flera år.

Att hävda att hyresgästerna skulle sitta på makten och ha någon slags vetorätt stämmer inte. Årets hyreshöjningar är de högsta på flera år.

Men de stora förflyttningarna sker inte i de årliga förhandlingarna utan i andra sammanhang. Det handlar till exempel om att hyreshöjningar med upp till 50 procent i samband med ombyggnation är vanliga. Något som resulterar i att människor tvingas flytta från sina hem för att de inte har råd att bo kvar. En situation där hyresnämnden i princip alltid dömer till fastighetsägarnas fördel. Här kan vi tala om ett veto och det är inte till hyresgästernas fördel.

Rickard Ljunggren påstår att Hyresgästföreningen missbrukat sin makt, det är rent missvisande. Hyresgästföreningen tar sitt ansvar.

Rickard Ljunggren påstår att Hyresgästföreningen missbrukat sin makt, det är rent missvisande. Hyresgästföreningen tar sitt ansvar, vi ser till hyresgästernas kollektiva intresse. Vi tar också vårt ansvar för hyressystemet. Som Sveriges allmännytta påtalat, så pågår just nu trepartssamtal där Hyresgästföreningen deltar för att tillsammans med Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna Sverige utveckla det system som finns i dag.

Fastighetsägarna GFR har ett val att göra. Antingen ta ett större ansvar vid förhandlingsbordet eller på ett mer öppet sätt redovisa att deras enda intresse är att rasera ett fungerande system i syfte att införa marknadshyra.

Kristofer Lundberg

ordförande Hyresgästföreningen region västra Sverige

ANNONS

Carl-Johan Bergström

förhandlingschef Hyresgästföreningen region västra Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS