En av de stora arbetsmiljöriskerna är i dag själva anställningsförhållandet, skriver Jan Nilsson och Christine Marttila, LO.
En av de stora arbetsmiljöriskerna är i dag själva anställningsförhållandet, skriver Jan Nilsson och Christine Marttila, LO. Bild: Fanni Olin Dahl/TT

Över 40 dödsfall på arbetet i år är en skandal

Att Svenskt Näringsliv inte erkänner att det är ett misslyckande när människor skadas och dör på arbetsplatserna är otroligt klent, skriver Jan Nilsson och Christine Marttila, LO.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

Arbetsplatsolyckor, 31/10.

Vi välkomnar att Svenskt Näringsliv tycker det är viktigt med skyddsombud och att de lyfter vikten av deras arbete för att göra vardagen säkrare för sina arbetskamrater. För att klargöra, så är det dock inte skyddsombuden som har arbetsmiljöansvaret, det är alltid arbetsgivaren.

Det finns tyvärr gott om arbetsgivare i dag som dessutom gör skyddsombudens vardag svårare genom att trakassera dem och inte ge dem sin lagstadgade utbildning. Detta bekräftar LO:s stora enkät för skyddsombud som gjordes 2016. Över en tredjedel av skyddsombuden rapporterar till exempel att de blivit hindrade i sina uppdrag.

ANNONS

Arbetsplatsolyckorna fortsätter

Olyckorna fortsätter även om Svenskt Näringslivs medlemsföretag tycker att arbetsmiljön är viktig. Även om ”de flesta vet att det är kostsamt, både för företaget och för medarbetaren”. Sedan vi skrev vår första artikel för några veckor sedan har ännu fler människor dött i olyckor på sina jobb. I skrivande stund är vi uppe i 41 människoliv.

Olyckorna fortsätter även om Svenskt Näringslivs medlemsföretag tycker att arbetsmiljön är viktig

Att Svenskt Näringsliv inte erkänner att det är ett misslyckande när människor skadas och dör på arbetsplatserna är otroligt klent.

Att gå från att i en enkät eller ett debattinlägg skriva att arbetsmiljön är viktig till att i verkligheten, ute på arbetsplatserna, faktiskt visa att den är det är tyvärr ett alltför stort steg för många av era arbetsgivare att ta, och vi förväntar oss att ni ska ta större ansvar.

Anställningsformerna brister

En av de stora arbetsmiljöriskerna är i dag själva anställningsförhållandet.

När människor inte har någon som helst makt över när och om de ska få jobba, riskeras deras hälsa. De är beroende av det där sms:et från chefen och risken är stor att sms:en slutar att komma om du säger emot eller påtalar arbetsmiljörisker för chefen.

Därför är vårt viktigaste krav för bättre arbetsmiljö att fasta anställningar på heltid ska vara norm

Därför är vårt viktigaste krav för bättre arbetsmiljö att fasta anställningar på heltid ska vara norm. Det är de ”flexibla” anställningsformerna som är problemet, inte regelverket.

ANNONS

De regionala skyddsombuden ska vara kvar som de är i dag, fortsatt ha fackförbunden i ryggen och att de dessutom ska få bättre förutsättningar att utföra sina livsviktiga uppdrag

Vårt andra krav är att de regionala skyddsombuden ska vara kvar som de är i dag, fortsatt ha fackförbunden i ryggen och att de dessutom ska få bättre förutsättningar att utföra sina livsviktiga uppdrag. Bättre möjligheter till utbildning och att arbetsgivare slutar att hindra dem i deras uppdrag.

Grunden för ett mer hållbart arbetsliv är att Svenskt Näringslivs medlemsföretag och andra arbetsgivare gör handling av sina ord, ta ansvar över arbetsmiljön och arbeta systematiskt för att minska risken för skador och sjukdomar på arbetsplatsen, fysiska som psykiska.

Jan Nilsson, ordförande LO-facken i Göteborg

Christine Marttila, ordförande LO-distriktet i Västsverige

ANNONS